Forteller historien til trettitre av Norges eldste og største trær

cappelen damm

Det bor ti milliarder – ti tusen millioner – trær i Norge. Vi har til sammen 38 ulike treslag, og skog dekker nesten 40 prosent av Norges landareal. Vi bor altså i et tre-land.

Den prisbelønte journalisten Ole Mathismoen og fotograf Stig B. Hansen lar oss bli kjent 33 av disse trærne i den nye praktboken Trettitre norske trær – og hva de har vært vitne til. Gjennom vakre fotografiske skildringer og underholdende historier tar de to oss med på en slags kulturhistorisk natursti til de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt.

Mange av trærne er gamle, enkelte er kjendiser, mens noen er det knapt andre enn eieren som vet om. Felles for dem alle er at de har spennende historier å fortelle. Treene har overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning og verdenskriger.

Fortsatt vokser det trær i Norge som har opplevd vikinger og grever. Flere av kjempene vi møter i boken har overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning, danskekonger og verdenskriger.

Ett tre var postkasse for Grinifangene, et annet ble plantet av en irritert Henrik Wergeland. Alle trær har en historie, og Ole Mathismoen har forsøkt å grave frem hva som har skjedd rundt dem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.