Første kull utdannet mot hatkrim

politihøgskolen

Da har de første 20 studentene avlagt eksamen i det nye studiet mot hatkriminalitet ved Politihøgskolen. Nå skal det evalueres, med sikte på videreføring av studietilbudet.

Formålet med utdanningen er å bidra til generell kompetanseheving i forebygging og etterforskning av hatkriminalitet, for alle innen politi- og lensmannsetaten, samt for representanter fra samarbeidende etater og organisasjoner.

Politiførstebetjent Richard Merlid gjennomførte muntlig eksamen med godt resultat. Han jobber som forebyggende koordinator ved Molde politistasjon, og søkte studiet av flere grunner.

– Min motivasjon er at distriktet, som mange andre politidstrikter, trenger mer kunnskap og innsats mot hatkriminalitet. Dette er brutale saker. Ofre rammes fordi de er såkalt annerledes. For eksempel mørke i huden, på grunn av sin legning eller så har de et handicap. Dette går ikke. Vi må ta tak og vise at politiet faktisk bryr seg med denne kriminaliteten, sier Richard Merlid.

Et tema, som var både lærerikt og skremmende, var hvordan konspirasjonsteorier lever på nett og i sosiale medier.

– Det er ikke bare det vi benevner som «galninger» som befatter seg med slike teorier, men en god del som må sies å være vanlige mennesker. De havner inn i en boble med hat, og det er vanskelig å nå dem med fakta og realitetsorienteringer. Her har vi en utfordring, både politiet og samfunnet for øvrig. 

Det nettbaserte studieopplegget får ros.

– Læringsutbytet ble på mange måter bedre, ved å se foredrag og ulike deler av studiet flere ganger. Mye nyttig, blant annet om de lovmessige sidene om hva som er hatkriminalitet, det må være på plass. Så savner man litt det flere samlinger kan gi, i møte med kolleger, dette kan sikkert utvikles. Men, selve læringsformatet var ypperlig. 

I løpet av studiet har han lært mer om hvor store mørketallene er, og om ulik praksis med å registere saker med hatkriminalitet i politiets systemer. Dette kan medvirke til underrapportering.

– Oslo politidistrikt er nok lengst fremme, vi andre må komme etter. Nå skal jeg forsøke å formidle det jeg har lært i eget disitrikt. Vi får håpe at dette medvirker til bedre kartlegging og større innsats hos oss også, sier Richard Merlid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.