Fjell og grønt på påsketallerkenen

påskeegg

I påsken vender nordmenn mot fjellet – også når vi velger påskematen. I tillegg står frukt og grønt sterkt, med appelsinen i front. Påsken er altså tid for tradisjoner, også på tallerkenen.

Påskelammet er manges påskefavoritt forteller Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

– Påskelammet er smaken av ren norsk natur og frisk fjelluft. Ut fra estimater fra Nortura, regner vi med at hele 1500 tonn av disse varene kommer til å havne på norske middagstallerkener i løpet av påsken.

Lam er i økende grad et helårsprodukt, men forbruket har et klart oppsving rundt påske. De mest tradisjonelle lammerettene er lammestek og lammelår.

– Lam smaker ekstra godt med friske urter. Eksempelvis tar salget av frisk rosmarin seg opp rundt påske. Urter er en god smaksforsterker, og kan godt brukes til å redusere forbruket av salt, slår Størksen fast.

25 appelsiner per nordmann
På fruktfatet holder appelsinen stand som selve påskefrukten. Opplysningskontoret for frukt og grønt anslår at vi importerte 32 506 tonn appelsiner til Norge i 2018. Tradisjonelt kom de søteste appelsinene til Norge i påsken. Nå får vi gode og smakfulle appelsiner hele året, men nordmenn må fortsatt ha smaken av appelsin for å få påskestemning.

– Importen ligger nok på samme nivå i 2019, og mesteparten av dette blir spist i perioden januar til mars. Påsketradisjonen med appelsin i solveggen står sterkt. Appelsin er den tredje mest populære frukten vi har i Norge, og i snitt spiser vi hele 25 stykk hver i løpet av påsken, forteller Størksen.

Påskekonkurransen om kundene er i gang, og dagligvarekjedene lokker med sunne varer.

– Appelsiner, frukt og grønt i beger og smoothie er blant varene vi ser at kjedene setter ned prisene på. Sunt smågodt, i form av porsjonspakninger og selvplukk av frukt og grønt, blir stadig mer populært. Også frukt og grønt egner seg i påske-egget, sier Størksen.

Påske = egg
Påsketradisjonen med egg til frokost står fjellstøtt i norske stuer og hytter. Forbruket av egg dobles i påskeuken sammenlignet med året ellers.

– Ifølge anslag fra Nortura, spiser nordmenn 30 millioner egg i løpet av påskeuken. Det tilsvarer ett egg per nordmann hver dag, kommenterer direktøren for Virke Dagligvare.

Egg serveres gjerne sammen med bacon. Nortura estimerer at vi spiser hele 300 tonn med bacon i løpet av påsken. En sen påske kan bety starten på grillsesongen både hjemme og på hytta. Det forventes at vi spiser hele 1000 tonn grillpølser i løpet av påskeuken.

Hytta mest populær
Tall fra Virke Reiseliv viser at hytta fortsatt er den mest populære reisedestinasjonen i påska. 47 prosent av dem som skal ha påskeferie, svarer at de skal på hytta. For de aller fleste, er samvær med familie og venner viktigst.

– Uansett hvor i Norge du er i påsken, er det gode muligheter til å smake seg gjennom Norges matskatter. Det finnes stadig flere lokalmatprodukter med smak av tradisjon, fjell og frisk natur. Påsken er en god anledning til å gå på jakt etter spennende lokalmat, enten du er hjemme eller på hytta, avslutter Størksen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.