Fersk undersøkelse: 3 av 10 unge snusere vil slutte, men får det ikke til

snus

Til tross for høyt antall snusbrukere, er det lite oppmerksomhet rettet mot snusslutt. Nå ser det ut til at unge både vil slippe avhengigheten, er lei av å sløse penger og redd det kan være helseskadelig å snuse.

Den 31. mai er det verdens tobakksfrie dag. Respons Analyse har på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om snus og røykvaner i Norge. Funnene motiverer fagsjefen i Farmasiet, Lisa Grinaker, til å rette fokuset mot snusslutt – og aller helst nikotinslutt.

–  Det er godt dokumentert at røyking er svært skadelig. Snusen er imidlertid for lite forsket på til å konkludere med det samme. Vi var derfor nysgjerrige på om de som snuser trives med dette, eller om de faktisk ønsker å slutte, sier Grinaker og legger til:

–   Resultatet er tydelig, og det ser ut til at de unge under 35 år er mest motivert for å slutte.

I undersøkelsen svarer 1 av 3 under 35 år at de har forsøkt å slutte, men ikke fått det til. I tillegg oppgir 2 av 10 at de skulle ønske det fantes snussluttprodukter som kunne gjøre prosessen enklere.

– At så mange ønsker å slutte er veldig positivt, men det er leit at flere opplever å ikke lykkes i prosessen, sier Grinaker.

1 av 4 av de unge som snuser oppgir også at de skammer seg over at de ikke har klart å slutte med snus tidligere.

– Dette synes jeg er veldig leit, og jeg er redd motivasjonen for å slutte raser dersom mange sliter med å få det til. Husk, at for hvert nye forsøk øker sannsynligheten for å lykkes! I tillegg ser vi at 16 prosent synes det er vanskeligere å slutte å snuse enn å slutte å røyke, og det er jo et interessant funn, sier fagsjefen.

Ifølge undersøkelsen oppgir 16 prosent unge at de begynte å snuse for å slutte å røyke. Totalt i alle aldersgrupper har 3 av 10 erstattet røyken med snus.

– Det er bekreftet tidligere at mange bruker snus for å stumpe røyken. Dette tyder på at mange sliter med å kutte ut nikotinen helt, sier fagsjefen.

Årsakene for å slutte er sammensatte, men ifølge undersøkelsen oppgir 4 av 10 av de som snuser at de vil slippe avhengigheten. 6 av 10 er lei av å sløse penger, mens 4 av 10 anser det som helseskadelig å snuse. 

– Verdens helseorganisasjon klassifiserer snusen vi bruker i Norge som kreftfremkallende, så det er forståelig at mange ikke vil bruke penger på en avhengighet som påvirker kroppen negativt, sier Grinaker.

Flere oppgir også stygge tenner og hensyn til familie og partnere som motivasjon for å slutte.

– De fleste har sine grunner til å ville slutte, og jeg synes det er fint at viljen er der, sier Grinaker.

Per i dag finnes det ingen nikotinprodukter som er anbefalt for snusslutt. HelseNorge skriver imidlertid på sine sider at «nikotinlegemidler og reseptbelagte legemidler beregnet for røykeslutt ser ut til å kunne være til hjelp på kort sikt».

– Når såpass mange unge snusere oppgir at de vil slutte, hadde det vært fint om det fantes flere måter å hjelpe de med dette, sier Grinaker.

Det fagsjefen anbefaler i dag er Slutta-appen. Hun håper også at de som ønsker å slutte ikke gir opp, og påpeker at det er helt greit å forsøke flere ganger.

– Trapp ned, regn ut hvor mye penger du sparer, bestem deg for en dato, bruk Slutta-appen – viktigste er å finne den løsningen som passer deg, avslutter hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.