Programvareoppdatering fra Tesla for retten

tesla

Kan en bilprodusent endre programvaren slik at ytelsen faktisk blir lavere? Det er dette en pågående rettsak dreier seg om. Teslas oppdateringer har nemlig skapt store problemer for enkelte av kundene deres.

Tesla foretok to oppgraderinger av programvarene sine i 2019. Etter dette viste det seg at det tok mye lenger tid å lade Tesla Model S som var i salg fra 2013 til 2015. Noen melder om at de bruker opptil dobbelt så lang tid å lade nå som før oppdateringen.

En oppdatering som gjør at det tar lengre tid å lade
Det er ikke helt klart hva det eventuelt er i oppdateringen som forårsaker dette. Tesla avviser selv at dette er tilfelle, men det er flere som viser til at det er påvist en endring før og etter akkurat denne oppdateringen.

Dette har ført til søksmål mot Tesla både i Norge og i verden for øvrig.

Her til lands ble Tesla innkalt til Forliksrådet etter reklamasjoner fra en rekke Tesla-eiere. Tesla Norge presterte å overse innkallingen og glimre med sitt fravær under prosessen.

Behandling i Forliksrådet
Rutinen i slike saker er da at Forliksrådet fatter en avgjørelse som samsvarer med saksøkerens påstand. Tesla ble derfor dømt til å utbedre forholdet for alle saksøkerne eller subsidiært betale hver av dem 136 000 kroner i prisavslag.

Dersom denne dommen blir stående, betyr det at det også den kan være aktuelt for de øvrige 10 000 nordmennene som kjører rundt med en Tesla av denne modellen fra den aktuelle perioden.

Det betyr en samlet utbetaling av «beskjedne» 13 600 000 kroner. Det bør selskapet som har en anslått markedsverdi på 596 milliarder dollar være i stand til.

Saken ankes av Tesla
Nå vil imidlertid Tesla anke dommen. Da det via pressen gikk opp for dem at de faktisk var stevnet, og det kunne bli dyrt hvis de fortsatte å ignorere slike henvendelser, samlet de antakelig advokatene sine til et hurtigmøte.

Tesla-eiere over hele verden avventer nå spent sakens videre utvikling. Det store spørsmålet er i hvilken grad programvareoppdateringen faktisk bidro til ladeproblemer for de nevnte modellene.

Hvis dette kan stadfestes, er det opp til retten å vurdere om det utgjør en mangel som gir grunnlag for krav mot Tesla.

Mange klager på Tesla
Det er ikke bare denne programvareoppdateringen som har skapt misnøye blant de mange norske Tesla-eierne.

Når det kommer til bilklager, troner Tesla på toppen av henvendelsene til Forbrukerrådet de senere årene. Tilbakevendende temaer er ladetid, rekkevidde og lakkering. Klagene til Forbrukerrådet kommer som regel etter at bileierne selv har prøvd å få til en ordning med Tesla.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.