Fairwinds og Norner på arktisk ekspedisjon for å kartlegge mikroplast

arctic expedition

Norner støtter og samarbeider med S/Y Fairwinds på deres nystartede ekspedisjon «Arctic Expedition 2018» hvor de skal seile strekningen Bahamas – Bermuda – Newfoundland – Grønland – Island – Norge. Arctic Expedition skal tråle etter makro- og mikroplast underveis.

Det meste av seilasen, på drøye 5000 nautiske mil, vil være i Nord-Atlanteren og delvis i arktiske strøk. Dette er svært viktige områder for nasjonalt og internasjonalt fiskeri. Vi har den siste tiden sett undersøkelser som viser betydelige mengder av mikroplast i isen på Nordkalotten blant annet i en nylig artikkel i Nature. Det er derfor svært interessant å få mer informasjon og kunnskap om mikroplast i havområdene hvor Golfstrømmen leder vannet nordover til pol-området.

S/Y Fairwinds er en 53 fots ketch i stål, som opprinnelig ble bygget for den tyske sjøkrigsskolen. Eier og kaptein på Fairwinds er Fredrik Molin som de siste 4 årene har seilt fulltid i ulike verdenshav. Ombord på denne ekspedisjonen deltar Simen Wingerei som fikk sin fagutdanning hos Norner. Han er initiativtaker til at ekspedisjonen skal gjennomføre denne prøvetakingen av plast og mikroplast som vil gjøres systematisk under seilasen etter anerkjente metoder. De innsamlede prøver vil bli analysert hos Norner etter ekspedisjonen.

Hovedmål for Norner med dette samarbeidet er å få en bedre dokumentasjon av marin forsøpling og bidra til økt kompetanse, bevisstgjøring av forbrukeradferd. Norner har spiss-kompetanse innen plast og polymere og engasjerer seg sterkt i problemstillingene rundt marin forsøpling. Arctic Expedition er et av våre tiltak for å øke innsatsen for å bidra til å løse de utfordringene verden møter pga. at plastmaterialer er på avveie. Norner ønsker å ha et spesielt fokus på plastgranulat, som også kalles «havfruetårer» og dokumentere denne type plastforurensing.

«Havfruetårer» er små og minner om organismer som dyr og fugler spiser. Hvis ikke de går gjennom fordøyelsessystemet og blir værende i magesekker så vil dette medføre avmagring og død. På samme måte som forbrukere er ansvarlig for forsvarlig avhending av sine brukte produkter, så er plastindustrien ansvarlig for at plastgranulat ikke ender i natur og marint miljø.

Internasjonalt så deltar deler av plastindustrien i «Operation Clean Sweep», men ikke alle. Resultatene fra ekspedisjonen vil kunne bidra til å motivere større deler av industrien til delta i dette programmet, og Norner ønsker å bidra til dette.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.