Elever konkurrerer om å bli best i biologi

universitetet i oslo

Landets beste elever i biologi konkurrerer denne uken om å få delta i den internasjonale finalen av Biologiolympiaden. Finaleuken består av intens undervisning ved Universitetet i Oslo, hvor pensumet er stort og det faglige nivået høyt.

Den Norske Biologiolympiaden er en nasjonal kunnskapskonkurranse i biologi for elever på videregående skole, og vinnerne går videre til den internasjonale finalen i Ungarn. Denne uken er det nasjonal finale ved Universitetet i Oslo, som gir elevene en smakebit på hvordan undervisningen foregår på et universitet..

Finaleuken består av intens undervisning hvor pensumet er stort og det faglige nivået høyt. Noen av Norges fremste professorer og forskere, fra ulike fagfelt ved Universitetet i Oslo, skal undervise elevene gjennom uken. Selve finalen avholdes fredag 29. mars og vinnerne blir annonsert samme dag.

Elevene har først vært igjennom to runder med testing. Første runder tester elevene i naturfags- og biologi 1 pensum. Under 10 % av elevene kommer videre til neste runde som tester elevene i biologi 2 pensum. Av disse er det 16 elever som inviteres til en intensiv finaleuke ved Institutt for biovitenskap. Disse elevene får undervisning fra forskere ved instituttet som er noen av landets beste innen sitt felt. 

– Det er viktig å huske på at disse elevene da må lese hele pensum på egenhånd da de ikke er ferdig med pensumet i januar når prøven er, sier Tone Fredsvik Gregers, Skolelaboratoriet for biologi.

Av disse er det 16 elever som inviteres til en intensiv finaleuke ved Institutt for biovitenskap. Disse elevene får undervisning fra forskere ved instituttet som er noen av landets beste innen sitt felt. Nivået på undervisningen ligger på første års bachelor i biovitenskap, og i løpet av 4 dager er de innom fysiologi, cellebiologi, mikrobiologi, genetikk, biokjemi, bioteknologi, økologi, evolusjon og adferd. I tillegg har de en økt med labarbeid.

– Mange av de elevene som kommer til finaleuken er elever som får karakteren 6 i biologi og som er genuint interessert i faget. Elevene har ofte en enorm kapasitet, de er nysgjerrige og mottakelige for mengden informasjon de får i løpet av uken, sier Tone Fredsvik Gregers.

Konkurransen avholdes for fjerde gang i 2019 og vinnerne får muligheten til å delta i den 30. internasjonale finalen som i år skal være i Szeged, Ungarn. Konkurransen holdes for å fremme interesse og kunnskap om biologifaget, i tillegg til å gi en spennende og annerledes utfordring til elever i videregående skole.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.