Dette mener nordmenn om fotball for kvinner

norsk tipping

Kantar TNS har på oppdrag fra Norsk Tipping gjennomført en undersøkelse av nordmenns holdninger til kvinnefotball. Resultatene er hyggelig lesing.

– Vi visste jo at utviklingen var positiv for kvinnefotballen, både økonomisk og målt i medieinteresse. I vår egen virksomhet har vi sett at både omsetningen og antall kunder som kjøper spill på norske kvinnekamper på Oddsen har doblet seg siden samme tid i fjor. Derfor var vi nysgjerrige på hvilke holdninger nordmenn har til kvinnefotball nå i 2018, sier Norsk Tippings administrerende direktør, Åsne Havnelid.

Undersøkelsen ble gjennomført i juni, med over 1000 respondenter fra et representativt utvalg av befolkningen.

For barne- og ungdomsfotballen er det enighet om at jenter skal ha et like godt tilbud som gutter. Men også når folk tar stilling til påstander som angår toppfotballen er andelen positive svar (helt eller delvis enige) også svært høy.

77 prosent mener eliteserielag som Rosenborg og Brann bør etablere elitelag for kvinner
76 prosent mener kvinner er like gode fotballdommere som menn
73 prosent mener kvinner er like gode fotballkommentatorer som menn
72 prosent mener det bør være lik lønn for begge kjønn i toppfotballen
69 prosent mener kvinner er like gode fotballtrenere som menn
65 prosent tror vi vil se en kvinnelig trener i eliteserien innen ti år
54 prosent tror det er mulig å oppnå full likestilling i fotballen. Ser vi på bare mennenes svar, er tallet 52 prosent.

Undersøkelsen viser også at bare ni prosent av folket oppgir at de er «svært interessert» i fotball, mens tre ganger så mange erklærer seg «helt uinteressert». Blant de svært interesserte, svarer imidlertid fortsatt 41 prosent at de tror det er mulig å oppnå full likestilling i fotballen. 77 prosent tror vi får se en kvinnelig eliteserietrener for herrer innen ti år, og 75 prosent mener eliteserieklubber som Rosenborg og Brann burde etablere elitelag for damer.

– Undersøkelsen viser først og fremst at nordmenn har en grunnleggende positiv holdning til kvinnefotball, og det er gode nyheter for alle som er glade i fotball. Kanskje spesielt for de mange tusen jentene som snart skal i sving på Norway Cup. De har bedre muligheter enn noen gang til å følge ambisjonene sine, sier Havnelid.

Mandag 30.juli inviterer Norsk Tipping og Norway cup til seminaret «Fotball er fotball – Like muligheter for jenter og gutter?» i Kulturarenaen på Ekebergsletta. Det blir innlegg av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og fotballpresident Terje Svendsen, historier fra grasrottrenerene Kine Lunde og Solveig Gulbrandsen, i tillegg til en paneldebatt om holdninger til jentefotball.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.