Dette irriterer oss mest i sommer

sommer

Det er fryktelig irriterende når ferien ikke blir som vi hadde tenkt. Sjekk hva som får begeret til å renne over for nordmenn på sommerferie.

– Dette er en liste mange kjenner seg igjen i! Her har du planlagt lenge, investert tid og mye penger, klart du vil at ferien skal være problemfri, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Med reisefeber, høye forventninger og ekstra stress skal det lite til hvis du møter på uforutsette komplikasjoner, sier hun.

Ifølge den ferske reiseundersøkelsen til Frende ser en typisk norsk sommerferie slik ut: Flyet er forsinket og medpassasjerene dine skråler høylytt. De er godt nede i pils nummer tre før den nye avgangstiden er klar. 

– Når ferien starter slik kommer du skjevt ut. Da er det viktig å puste med magen og ikke la ting du ikke får gjort noe med plage deg. Forsinkelsen blir ikke mindre bare du irriterer deg nok, sier Slettemoen.

Andres barn er en plage 
Når du så endelig er ombord i flyet sitter barnet på seteraden bak og sparker i setet ditt. Når du snur deg løfter faren bare på skuldrene og sier «barn må få være barn». Du kan bare glemme å sove på turen.

Endelig framme møtes du av at skittent hotellrom før partneren din forsvinner ned i mobiltelefonen og blir værende der. Når roen har senket seg og du endelig skal slappe av på terrassen streiker wifien på hotellet og myggen virker å være den som gleder seg mest over at du skal bli værende i to uker til. Topp start!

Derfor lar vi oss irritere
– Irritasjon kommer gjerne når noe truer noe som er viktig for deg. Noen kan tråkke over dine personlige grenser, eller hindre deg i å gjøre noe du har lyst til. En ferie er ganske viktig, det er noe du har gledet deg til, og den skal gjøre godt. At irritasjonsfølelsen dukker opp er ikke så lett å påvirke, men hva vi gjør med den når den kommer er et annet spørsmål, sier psykolog Jøri Gytre Horverak ved Sense PKT.

– Ikke la irritasjonen din ødelegge for hele reisefølget. Hvis du er sur og irritabel påvirker det alle rundt deg, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.

Slik håndterer du irritasjonen 
Hvilke grep kan vi ta for å ikke la irritasjonen ødelegge ferien? 

– Du har et ansvar for hvordan du håndterer egne følelser og du kan velge hvor mye du lar irritasjonen påvirke ferien, sier psykolog Horverak.

– Husk det, så flytter du noe av ansvaret for irritasjonen bort fra kilden og over på deg selv. Da har du valget mellom å si ifra eller holde ut.

Mye av irritasjonen kan unngås med god ferieplanlegging – og selvinnsikt. Forsøk å identifisere irritasjonskilder før du reiser. Hva er det som typisk utløser irritasjon hos deg? Hvordan reagerer du vanligvis på slike situasjoner? Kan du planlegge en mer hensiktsmessig måte å reagere på?

Og hvis du først blir irritert, hva skal du gjøre for å korte ned irritasjonstiden? Kan noen i reisefølget ta over de oppgavene som irriterer deg mest?

Parforhold testes i ferien 
Ferietid er familietid, men samtidig også «uvanlig mye sammen»-tid. Psykologen i Sense PKT merker at lengre ferieavbrekk påvirker mange parforhold. Når folk kommer hjem øker nemlig etterspørselen etter parterapi betydelig.

– Det at vi er mye sammen, i kombinasjon med lite struktur på dagen, kan være krevende. En viktig forebyggende faktor for en god ferie med partner og familie er å avklare den enkeltes ferieforventninger på forhånd, sier Jøri Gytre Horverak.

– Hva er viktigst for deg i denne ferien? Hva skal til for at du kan si «jeg hadde en fin ferie» når du har kommet tilbake?

Psykologen sier også at det er viktig å ha bestemt seg for å snakke om vanskelige følelser når de oppstår. Ikke la de samle seg opp til begeret renner over.

Håp på 10. plass
Undersøkelsen som er utført av YouGov på vegne av Frende Forsikring gir imidlertid et håp om en fin sommer på 10. plassen. Der ligger nemlig svaret «ingenting».

– Hvis du klarer å legge bort forventningene om den perfekte ferien er du bedre rustet for en god opplevelse. Planlegg gjerne, men ha rom for at alt kanskje ikke går helt som du hadde planlagt. Vi vet at det kan skje, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Dette irriterer oss mest når vi er på ferie

  1. Skittent hotellrom – 48 prosent
  2. Forsinkelser – 46 prosent
  3. Folk som sparker i setet på flyet – 45 prosent
  4. Fyll – 31 prosent
  5. Andre nordmenns oppførsel på ferie – 29 prosent
  6. Andres barn – 26 prosent
  7. Mygg – 23 prosent
  8. Manglende internett – 19 prosent
  9. At reisefølget bruker mobilen for mye – 10 prosent
  10. Ingenting – 9 prosent

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.