6 tips til en trygg vinter for hunden

jul

De fleste hunder elsker vinter og snø, men husk å ta noen forbehold på de kalde vinterdagene. Her får du noen gode tips!

1. Kulde

Frostskader kan ramme hunder på samme måte som mennesker. Noen områder er mer utsatte enn andre slik som ørene, testiklene, patter, haletipp, mageområdet og potene. 

Dekken og potesokker er godt å ha på kalde dager samt at hunden holdes i aktivitet. I alle fall om du har en hund som blir fort kald. Her er det store forskjeller på de ulike hundene.

2. Klumper i pelsen

Ser hunden din ut som «en vandrede snøballkrig» på enkelte vinterdager? Det ser komisk ut, men hunden blir flere kilo tyngre og kan få problemer med å røre seg ordentlig. Det kan også bli sår i huden. 

Når du kommer hjem, kan du dusje hunden med lunkent vann og prøve å løse opp alle flokene. For å forhindre dette er det lurt å holde pelsen under poter og ellers der problemet oppstår så kort du kan. Om du har en hund som ikke skal klippes så mye, kan det være smart å gå til anskaffelse av en heldekkende dress. 

3. Poter

Vinteren kan være tøff for labbene. Hard skare på snøen, is og frossent underlag kan slite på de vanligvis myke potene. Bruk derfor potesokker hvis dere skal på en lengre tur på slikt føre. 

Du kan også bruke potesalve, bare husk å smøre inn potene i god tid før du skal ut slik at salven rekker å trekke godt inn mens potene fortsatt er tørre innendørs.

Bor du et sted der det saltes kan saltet lage sprekker i potene som blir irriterte og vonde. Skyll og tørk potene godt etter hver tur.

4. Skitur

Varsku her! Mange hunder elsker å få være med på skitur, men vær forsiktig rundt ski med stålkanter da dette kan gi alvorlige kuttskader. 

Pass også godt på at hunden din ikke kommer i veien for deg eller andre skigåere. Det kan fort ende med knall og fall for både menneske og hund!

5. På glattisen

Hold hunden i sele og bånd eller langline i nærheten av vann og is. Har du noe godt i lomma er sannsynligheten større for at hunden din kommer på innkalling om den går ut på utrygg is. Du kan også prøve å løpe i motsatt retning vekk fra isen og se om hunden følger etter. 

Skulle hunden gå igjennom isen må du ringe brannvesenet hvis det er for risikofylt å gjøre en redningsaksjon selv.

6. Refleks

Hunder med mye pels sees bedre med en refleksvest enn med et reflekshalsbånd, da denne ofte kan «gjemme seg» i pelsen. Bruk også gjerne bånd med refleks og led-lys. Ikke glem refleks og lys til deg selv også.

Kilde: Agira Dyreforikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.