17. mai-trikset som gjør barn og foreldre tryggere

stortinget slottet

Det er ikke bare mobiler og lommebøker som blir borte på 17. mai. Hvert år kommer små barn bort fra foreldre i folkehavet på nasjonaldagen.

Men det finnes en enkel løsning som sikrer at voksne som finner bortkomne barn, hurtig kan komme i kontakt med barnets pårørende.

– Ta en vannfast tusj og merk barna med navn og mobilnummer. Skriv det helst direkte på huden på hånden eller underarmen, men inne i klærne eller på et armbånd kan også fungere så lenge det er lett synlig. Sørg for at barna forstår og husker at de har mamma eller pappas telefonnummer på seg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Selv om barnet skulle ha egen mobil er dette trikset likevel lurt å følge. Noen mister mobilen, andre går tom for strøm. I bysentrum kan det i tillegg være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen, eller nysgjerrige barn som spontant går i en annen retning. Mange små går i 17. mai-tog for første gang, og har gjerne ikke egen mobil.

– Det beste er jo at barn og voksne har snakket sammen, at de har en plan hvis de kommer bort fra hverandre. Ofte finner barn tilbake til der de var, så er man flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Lær i tillegg barna at politiet er deres beste venn hvis de kommer bort fra mamma og pappa 17. mai, sier han.

Det kommer til å bli sol og varmt i Sør-Norge med rundt 20 grader mange steder på den første nasjonaldagen på tre år uten koronarestriksjoner. Lenger nord blir det langt kjøligere vær, og mange steder anbefales vinterdekk hvis en må kjøre bil.

– Det blir kontraster i dag i vårt langstrakte land. Folk i sør bør huske solkrem, spesielt for de minste som skal oppholde seg utendørs i direkte sollys store deler av dagen. Og forsøk å unngå nye sko. Har du ikke gått skoene inn er det trasig å få gnagsår på en slik dag. Det blir alltid mye gåing på 17. mai, så det kan være lurt å utstyre seg med gnagsårplaster, sier Brandeggen.

Huskeliste for 17. mai:

  • Merke barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen. På et armbånd eller på klærne er også bra.
  • Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise de armen med mobilnummeret.
  • Snakk med barna på forhånd. Avtal hva man skal gjøre, å enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.
  • Større barn bør lære seg deres egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.

Dersom man kommer bort fra hverandre:

  • Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.
  • Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.
  • Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barna går ofte der det er politifolk eller en politibil.
  • Ring politiet på 02800. På 17. mai har politiet som regel kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn i flere av de store byene.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.