100 år med Sigrid Undset

Sigrid Undset

I 2019 er det 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Lillehammer. Dette markeres stort på Bjerkebæk og på Lillehammer Kunstmuseum på hennes fødselsdag 20. mai.

Det blir også arrangementer under Norsk Litteraturfestival/Sigrid Undset-dagene, på Nansenskolen og Litteraturhuset Lillehammer, og det markeres i regi av Lillehammer Unesco litteraturby og Sigrid Undset Selskapet.

Sigrid Undset flyttet til Lillehammer sommeren 1919. Det var avgjørende for hennes forfatterskap og for at hun i 1928 ble tildelt Nobelprisen i litteratur.

Program i jubileumsåret
Gjennom 2019 blir det blant annet utstillinger, foredrag, forfattersamtaler og konserter knyttet til Sigrid Undset.

Det hele starter på Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk på hennes fødselsdag 20. mai, med en helt ny utstilling om Sigrid Undset. Denne kommer i Gjestehuset i hagen, som Undset i sin tid fikk bygget om som atelier til mannen sin, maleren Anders Castus Svarstad. Den nye utstillingen «Det er fornyes man skal – Sigrid Undsets reiser» er bygget rundt hennes mange mange og viktige reiser.

Aulaen i det moderne publikumsbygget på Bjerkebæk er utvidet, og her blir det en rekke forfattermøter til sommeren. Her vil blant andre Lars Mytting, Vigdis Hjort og Elisabeth Aasen snakke om Sigrid Undsets forfatterskap, om sitt forhold til forfatteren, om regionen som inspirasjonskilde og andre aktuelle tema. Musikerne Benedicte Torget (vokal) og Hilde Skomedal (cello) inviterer til konserten «Brave hearts» med inspirasjon fra kvinner som hver på sin måte, i ulike tider, representerer mot.

Norsk litteraturfestival i mai er nært knyttet til Sigrid Undset, og vil ha flere programposter og debatter knyttet til ulike sider av forfatteren. Under festivalen vil det dessuten igjen bli skrevet litteratur i Undsets atmosfære på Bjerkebæk, når den amerikanske forfatteren Lauren Elkin får et skriver-opphold der. Programmet for Norsk Litteraturfestival slippes i sin helhet 2. april.

Lillehammer Kunstmuseum åpner utstillingen «Å hjemme seg – I Sigrid Undsets hus er det mange rom», som viser hvor viktig hjemmet var viktig både for Undset selv og i litteraturen hennes. Utstillingen viser både kunst og andre gjenstander.

Nansenskolen arrangerer en foredragsrekke der blant andre Tone Selboe snakker om kjærlighetssamtalen i Undsets forfatterskap og Heidrun Sørlie Røhr kommer med en spennende sammenlikning av Sigrid Undset og JRR Tolkien.

Podkasten Christine Lavransdatter gjør en innspilling på Bjerkebæk i regi av Lillehammer Unesco litteraturby og Litteraturhuset Lillehammer.

Sigrid Undset Selskapet vier markeringen plass i sitt magasin Gymnadenia og arrangerer Undset-forelesningen på Bjerkebæk under Norsk Litteraturfestival. I år er det amerikanske Brad Leithouser fra The New Yorker som holder foredraget. De kan også friste med «Lavrans Kristinfader» med Olav Brostrup Müller og Ellen Horn vil snakke om og dramatisere sitt sceniske møte med Sigrid Undset.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.