Vil lære nordmenn å grille mer variert

elias grilling

Grilling en viktig del av sommeren. I følge en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av MatPrat, viser tall at hele 67 prosent oppgir at de griller pølser, og 56 prosent griller hamburger i løpet av sommersesongen. For mange er nok dette en enkel middagsløsning, men vi skulle gjerne sett at folk griller mer variert.

– Mange tror de må ha all tid i verden eller være ekspert for å grille rene større stykningsdeler. Det trenger ikke å være komplisert. Om du griller svinefilet eller kyllingfilet kan du enkelt tilføre mange spennende nye smaker. Lær deg en enkel marinade- huskeregel: KOS, (krydder, olje og syre) og mariner kjøttet før du legger det på grillen. Da får du enkelt variasjon i smaker og bruker mindre salt enn om du kjøper ferdig marinert, sier Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i Matprat.

Erlend Elias i ny webserie
Vi har derfor tatt mannen som bruker grillen som pyntehylle på terrassen, puttet han i en grilldress og gitt han et kræsjkurs i grilling. Etter noen svidde fingre og diverse nordnorske banneregler, ga vi Erlend Elias en real utfordring: En grillkamp mot tidligere verdensmester i grill og barbecue, Bjørn Tore Teigen. Så, det store spørsmålet blir; kan man gå fra amatør til grillkonge av Torshovdalen på én dag?

– Jeg har ikke grillet mye i mitt liv, og har som regel bare spist grillmat når jeg har fått det servert. Men nå har jeg fått en real utfordring. Jeg skal gå fra å være en amatør til en grillkonge på rekordtid. Dette kan bli interessant- vi får se hvordan dette går, sier Erlend Elias Bragstad.

Gjennom webserien, «Erlend Elias VS Grillen» som består av fire episoder, ønsker vi å vise at alle kan grille – ikke bare de macho mannfolka. Vi skal med dette å gi tips og triks til grilling, inspirere nordmenn til å spise mer variert grillmat, ikke bare velge de enkle middagsløsninger– og gi mer grillselvtillit til de som trenger det.

Store kjønnsforskjeller
Videre viser undersøkelsen at det fremkommer klare tendenser på at mannen tenner grillen, griller de store stykkene – kvinnen handler inn, lager alt tilbehør, salater og velkomstdrink, dekker bordet og rydder etter gjestene har dratt. Blant annet oppgir 67 prosent av kvinnene at de er forbereder tilbehøret, som salat og poteter, til middagen og 48 prosent av mennene griller til middagen.

Flere menn enn kvinner mener at de har gode grillferdigheter (38% VS 31%). Menn har høyere «grillselvtillit» enn kvinner.

Det er vel ikke en hemmelighet at menn griller mest. Men hvorfor er det slik at menn tar seg av flammene og kjøttet mens kvinner gjør resten? Og hva er det med grillen som gjør at norske par, som ellers er ganske likestilte, deiser ned i kjønnsroller fra 50- tallet?

Dette prøver vi å få svar på i webserien «Erlend Elias VS Grillen».

– Med en god dose humor og nordnorske banneord ønsker vi å spre kunnskap og skape en gnist hos alle grillamatører der ute, sier filmprodusent og konseptutvikler i MatPrat, Silje Larsdotter Hådi-Siverts.

Se serien på www.matprat.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.