Tolletaten advarer: Flere beslag av svært potente stoffer

tolletaten

De siste månedene har årvåkne tollere gjort flere beslag av Nitazener. Nitazener er syntetiske opioider som kan være vesentlig sterkere enn fentanyl og opptil 1000 ganger mer potente enn morfin.

– Disse stoffene er livsfarlige. Vi har aldri gjort så mange beslag som det vi har gjort de siste månedene. Dette ser vi på som bekymringsfylt, sier seksjonssjef Sondre Hammerstad.

Nitazener er en gruppe syntetiske opioider som i dag produseres kun for illegalt rusbruk. Stoffene er svært potente selv ved lave doser og har stort misbrukspotensiale.

Stoffene utgjør derfor en stor risiko for overdose og overdosedødsfall, og er allerede knyttet til flere slike hendelser i Norge.

I tillegg utgjør potente syntetiske opioider også en helsemessig trussel for personell hos Tolletaten, politiet og helsevesenet som kan komme i kontakt med stoffene i sin arbeidshverdag.

I alt har Tolletaten gjort syv beslag av formentlig Nitazener så langt i år. Fem av de syv beslagene ble gjort i postsendinger på Østlandsterminalen, Norges største brevsorteringssenter.

Pakkene som kom fra henholdsvis Tyskland og Nederland, ble plukket ut for nærmere undersøkelse etter at observante tollere oppdaget avvik på skanneren. Beslagene ble så sendt til tollaboratoriet på Helsfyr for ytterligere testing.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.