NAF-magasinet Motors vinterdekktest: Styr unna kinesiske billigdekk

politi piggdekk

Årets vinterdekktest viser at kinesiske billigdekk ikke duger verken med eller uten pigger. – Piggdekket fra Sailun er rett og slett rent lureri. Det skulle ikke vært lov å kalle det et vinterdekk, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I årets store vinterdekktest har NAF-magasinet Motor testet 15 dekk; sju piggfrie dekk og sju piggdekk samt et referansedekk.

Valg av dekk kan være en jungel for mange, men en regel er at det er verdt å lete etter dekk blant kjente merker og ikke gå for billigdekk man aldri har hørt om. Dette bekrefter årets test.

Les også:  20 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Piggdekket fra kinesiske Sailun mistet til og med pigger før selve testen startet! Gummien i dekket er nesten like hard som for sommerdekk og da får du ikke grep på vinterføre.

– Dekket er så dårlig at det faktisk ikke kan måle seg med et helårsdekk på snø og is. Det er bare å styre unna dette når du skal kjøpe nye vinterdekk, mener Sødal.

Les også:  Ny undersøkelse: Vil bruke mer på forsvar

Også blant de piggfrie vinterdekkene er det et kinesisk dekk som faller gjennom, nemlig Leao Winter Defender Ice I-15. Det skårer bra på en del egenskaper, men plutselig mister man veigrepet og får en sladd som er vanskelig å rette opp.

– Å miste kontrollen går fint i kontrollerte former under en test, men ute på veien har man bare en sjanse i en kritisk situasjon, sier Nils Sødal. – Det er en billig livsforsikring å investere i gode dekk, fortsetter han.

Les også:  20 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Vinnerne i årets test er fra premium-merkene. Blant de piggfrie dekkene topper Continental foran Nokian og Goodyear. Blant piggdekkene er det også Continentals dekk som kommer best ut foran Michelin og Nokian.

– Det er ikke sikkert vinnerdekket er det beste for deg. Ingen produsent klarer å lage et vinterdekk som er like bra på alt føre, så sjekk deltestene for hvert for å finne dekket som passer best for dine kjøreforhold, avslutter Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.