Telia Norge planlegger nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023

telia

Telia Norge skal modernisere mobilnettet og bygge ut nasjonal 5G-dekning i samarbeid med Ericsson. Ambisjonen er full modernisering og et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Det nye mobilnettet vil få avgjørende betydning for den videre digitaliseringen av det norske samfunnet.

– Dette er en stor dag for alle våre kunder, Norge og for oss i Telia. Nå er vi i gang, og som den utfordreren vi er, har vi satt oss et ambisiøst mål om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Planen er å gjennomføre en siste stor 5G-test på Lillestrøm rundt årsskiftet, for deretter å starte den nasjonale utbyggingen april neste år, forteller Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge. 

5G vil gjøre det mulig for Norge å ta de neste store skrittene på landets digitaliseringsreise og drive en bærekraftig utvikling av samfunn og bedrifter. 5G har tekniske egenskaper som åpner opp helt nye muligheter for det oppkoblede samfunnet. Det handler om tingenes internett hvor alt kobles sammen, om autonome systemer – som selvkjørende biler og roboter i industrien – og smarte system for blant annet transport, trafikk og e-helse. 

– 5G vil på sikt muliggjøre innovasjon, nye økosystemer og fantastiske tjenester. For eksempel kan ambulansepersonell som kommer til et ulykkessted ha eget nett som gjør at legene på sykehuset er i sanntid på åstedet. Det er bra for nødetatene, og det er bra for pasientene. Vi gleder oss til å utforske alle mulighetene sammen med samarbeidspartnere og kunder. Kort sagt handler det om konkurransekraft. For start-ups, tech-selskaper, storselskaper, offentlig sektor og for Norge som helhet, fortsetter Foss.

Telia har valgt Ericsson som sin samarbeidspartner og vil modernisere hele mobilnettet i Norge samtidig som man bygger ut 5G. Ved å modernisere hele nettet vil Telia gjøre ett av verdens beste 4G-nett enda bedre. Det vil bety mye for de mange som fortsatt vil ha en telefon som støtter 4G i årene fremover.

– Etter en totalvurdering har vi valgt Ericsson til å modernisere hele vårt mobilnett. Ericsson og Telia har en lang historie sammen, og vi har hatt et strategisk samarbeid i veldig mange år i Sverige. Dette samarbeidet utvides nå til Norge, og vi gleder oss til å utvikle ny teknologi sammen i mange år fremover, sier Foss. 

Arun Bansal, Senior Vice President og sjef for Europa og Latin America i Ericsson, sier: «Vårt partnerskap med Telia er en milepæl på vår 5G-reise. Som bransjeledende forstår vi de enorme fordelene som den nye generasjonen av oppkobling vil muliggjøre for Norge. Fram til i dag har Ericsson distribuert to tredjedeler av verdens kommersielle 5G-nettverk, og vi har en lang historie med felles innovasjon sammen med Telia. Vi er virkelig glade over å kunne bidra med vår 5G-ekspertise i Norge for å drive innovasjon sammen.»

En viktig del av Telias samfunnsoppdrag er å bygge kritisk nasjonal infrastruktur som legger til rette for digitalisering for privatpersoner, bedrifter, offentlige virksomheter og alle samfunnssektorer. Det ansvaret tar Telia på største alvor. Telia var først i verden med å skru på 4G i Norge og Sverige, og skal i partnerskap med Ericsson lede an på innovasjon- og teknologiutviklingen av 5G. 

–Vi ledet an på 4G i Norge, og vi skal fortsette å ligge i front på mobilteknologi, sier Kirke Saar, direktør for nettverk i Telia Norge. – Nordmenn og det norske samfunnet er flinke til å ta i bruk ny teknologi. Det vil gjøre at vi som nasjon kommer til å ligge helt først i løypa på 5G-utviklingen, som over tid også vil bli en viktig puslebit i massemarkedet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.