fisk eksport

Vil betale 30 prosent mer for fersk norsk laks

Forbrukere i USA og Japan er villige til å betale 30 prosent mer for den norske laksen hvis den er fersk og ikke tint. For å levere fersk laks til disse markedene... Les mer »
nofima

60 % verdioppgang i fiskeriene

Førstehåndsverdien for fisk og skalldyr levert av den norske fiskeflåten var i fjor på 23,9 milliarder kroner. Justert for inflasjon er oppgangen på hele 60 % de siste 20 årene. Dette kommer... Les mer »
nofima

Sider på nyttårsaften? Stort smakspenn for norsk sider

Norsk siderproduksjon har hatt en formidabel utvikling. Kvaliteten er høy og smaksmangfoldet stort. Det viser bedømminger gjort av Nofimas smaksdommere. Nofimas sensoriske dommere vurderte totalt 25 norske sidere. 14 fra Hardanger og... Les mer »
laks

Nye ingredienser i laksefôr

Produsenter av norsk laksefôr har begynt å ta i bruk helt nye ingredienser, viser rapport om forråvarer til laks og ørret. For femte gang siden 2010 har Nofima laget oversikt over ingredienser... Les mer »
Nofima

Fiskeriministeren avslørte skreien på X-faktoren

Kunne fiskeri- og havminister Bjørnar S. Skjæran klare å skille den villfanga skreien fra oppdrettstorsken? Ja, men ikke på smak. I en blindtest i Nofimas kantine i Tromsø, fikk ministeren servert lekre... Les mer »
Nærings- og fiskeridepartementet

Deler ut over 2 millioner kroner til likestillingsarbeid i fiskerinæringen

Det var satt av 1,5 millioner til prosjekter som fremmer likestilling i fiskeriene. Da fiskeri- og havministeren mottok 22 søknader økte han bevilgningen for å støtte flere prosjekter. Til sammen deles det... Les mer »
laks

Pukkellaksen er en ypperlig matfisk

Matforskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte laksen som invaderte norskekysten i sommer. Konklusjonen er klar: fisken er absolutt egnet for matfatet. Sommeren 2021 strømmet enorme mengder pukkellaks inn mot norske elver.... Les mer »
lofoten reine

Skal forske på etisk fiske

Hvordan kan villfisk fanges mest mulig skånsomt for å sikre både fiskens velferd, god kvalitet og økonomisk gevinst? Dette skal forskere nå undersøke. – Selv om vi i Norge har drevet med... Les mer »
laks

Stadig dyrere å «lage» laks

Norske lakseprodusenter er blant de mest effektive i verden. Men selv om kostnadene for produksjon i Norge øker i mindre grad enn de siste årene, blir det stadig dyrere å oppdrette laks.... Les mer »
nofima

Mellomstore lakseoppdrettere «vant»

I 2017 ble det etablert ett nytt system for tildeling av produksjonskapasitet for oppdrettslaks. I 2018 ble det for første gang brukt. Flere hadde på forhånd fryktet at det skulle favorisere de... Les mer »