laks

Nye ingredienser i laksefôr

Produsenter av norsk laksefôr har begynt å ta i bruk helt nye ingredienser, viser rapport om forråvarer til laks og ørret. For femte gang siden 2010 har Nofima laget oversikt over ingredienser... Les mer »
Nofima

Fiskeriministeren avslørte skreien på X-faktoren

Kunne fiskeri- og havminister Bjørnar S. Skjæran klare å skille den villfanga skreien fra oppdrettstorsken? Ja, men ikke på smak. I en blindtest i Nofimas kantine i Tromsø, fikk ministeren servert lekre... Les mer »
Nærings- og fiskeridepartementet

Deler ut over 2 millioner kroner til likestillingsarbeid i fiskerinæringen

Det var satt av 1,5 millioner til prosjekter som fremmer likestilling i fiskeriene. Da fiskeri- og havministeren mottok 22 søknader økte han bevilgningen for å støtte flere prosjekter. Til sammen deles det... Les mer »
laks

Pukkellaksen er en ypperlig matfisk

Matforskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte laksen som invaderte norskekysten i sommer. Konklusjonen er klar: fisken er absolutt egnet for matfatet. Sommeren 2021 strømmet enorme mengder pukkellaks inn mot norske elver.... Les mer »
lofoten reine

Skal forske på etisk fiske

Hvordan kan villfisk fanges mest mulig skånsomt for å sikre både fiskens velferd, god kvalitet og økonomisk gevinst? Dette skal forskere nå undersøke. – Selv om vi i Norge har drevet med... Les mer »
laks

Stadig dyrere å «lage» laks

Norske lakseprodusenter er blant de mest effektive i verden. Men selv om kostnadene for produksjon i Norge øker i mindre grad enn de siste årene, blir det stadig dyrere å oppdrette laks.... Les mer »
nofima

Mellomstore lakseoppdrettere «vant»

I 2017 ble det etablert ett nytt system for tildeling av produksjonskapasitet for oppdrettslaks. I 2018 ble det for første gang brukt. Flere hadde på forhånd fryktet at det skulle favorisere de... Les mer »
sau

Sauer er også ålreite på smak

De siste dagene har vi sett at det sauekjøttet ikke går til mat. Det er tragisk, og de fleste vil ikke kjenne forskjell i smaken mellom sau og lam. I et forskningsprosjekt... Les mer »
nofima

99 forskere samlet om forebyggende fiskehelse

Forrige uke møttes forskere og industri fra hele verden til symposium for å dykke ned i forskning på fiskens skinn, tarm og gjellevev i akvakultur. Med det retter de mer oppmerksomhet mot... Les mer »
nofima

Franske forbrukere vurderer laksekjøp med app

Franskmenn bruker stadig oftere mobilapper for å orientere seg om matprodukter de vurderer å kjøpe. Oppslagsverk som er såkalt nøytrale og hvor alle kan legge inn matvarer, kan skape nye og uvante... Les mer »