Det svenske selskapet SubConnected AB vil elektrifisere norsk oppdrettsnæring og inngår strategiske samarbeidsavtaler med Astorplast AS og Seløy Undervannsservice AS.
– Vi er glade for å ha fått med på laget Astorplast og Seløy Undervannsservice. Disse to selskapene vil være viktige samarbeidspartnere for videreutvikling og produksjon av vårt unike konsept for elektrifisering av norsk oppdrettsnæring, sier adm. dir Emil Christiansen i Göteborg-baserte SubConnected AB.
SubConnected AB er i ferd med å etablere seg i Norge, og tilbyr oppdretterne ren energi via spesialutviklede dynamiske høyspentkabler som kan legges over lange avstander.
– Konseptet er optimalisert for bruk ved alle bevegelige maritime installasjoner og gir lang levetid og stor fleksibilitet. Blant annet kan man med denne løsningen lett knytte til flere anlegg og koble seg opp mot andre grønne energikilder, sier Christiansen.
SubConnected tilbyr oppdretterne å kjøpe eller leie systemløsningen. Ved leie vil SubConnected ta seg av alt fra installasjon, til kontinuerlig overvåking og vedlikeholdsarbeid.
– Vi har stor tro på denne modellen, som gjør det enklere for oppdretterne å ta en beslutning ettersom risikoen ligger på utleier, sier Christiansen.
Fosnavåg-selskapet Astorplast AS skal produsere den flytende koblingshuben, som knytter energien fra land sammen med oppdrettsanlegget eller andre maritime installasjoner. Fosnavåg-bedriften er en innovativ bedrift innenfor maskinering av plastprodukter.
Seløy Undervannsservice AS holder til i Herøy vest for Sandnessjøen og er en stor aktør innenfor undervannstjenester og andre maritime entreprenørtjenester, med kraft- og oppdrettsselskaper som de største kundene.
Nordlands-bedriften skal ta seg av utlegging av kablene for SubConnected.
– Gjennom dette norsk-svenske samarbeidet skal vi bidra til å gjøre oppdrettsnæringen både grønnere og mer energieffektiv, sier Christiansen.
Han mener at dette er en riktig satsning til riktig tid.
– Med det fokus det er i dag på grønne bærekraftige energiløsninger som samtidig er økonomisk lønnsomme, samt at stadig flere av oppdrettsanleggene blir lagt lenger til havs, mener vi at potensialet for vår løsning er stort, avslutter Emil Christiansen.