Slik unngår du å havne i samboerfella

skatt

Våren er høytid for å kjøpe bolig. Mange par kjøper også sin første felles bolig den kommende tiden. – Dessverre er kvinner veldig ofte taperne, sier Kim Arne Hammerstad i Lån.no.

Å kjøpe bolig sammen er en stor avgjørelse som gjør at man får store økonomiske forpliktelser overfor hverandre i forholdet, ettersom det som oftest er ensbetydende med at man setter seg i gjeld sammen. Det å ta opp felles lån er i de aller fleste tilfeller helt uproblematisk, så lenge begge i forholdet går inn med like mye egenkapital og deler lånet likt.

– Problemet er at vi ser at mange par som kjøper bolig hvor den ene går inn med mye mer egenkapital enn den andre. Ikke alle vet at det kan få dramatiske konsekvenser for eierforholdet, sier kommunikasjonsansvarlig for anbudstjenesten Lån.no, Kim Arne Hammerstad.

Dette er det imidlertid mulig å løse ved å dele de månedlige låneutgiftene med basis i hvor mye egenkapital hver går inn med når boligen kjøpes. Ved å dele låneutgiftene med basis i egenkapitalfordelingen vil den personen som gikk inn med minst egenkapital i boligkjøpet stå sterkere enn hvis låneutgiftene blir delt likt.

– Dessverre ser vi at kvinner ofte kommer dårligst ut av samlivsbrudd. I snitt er mannen tre år eldre enn kvinnen i et forhold, og dermed har hatt lengre tid på å jobbe seg opp egenkapital, men også det faktum at det fremdeles er slik at menn ofte tjener mer enn kvinner. Derfor er det viktig at man er bevisst på dette når man bestemmer seg for å kjøpe bolig sammen, forklarer Hammerstad.

For å hjelpe par som skal inn på boligmarkedet denne våren har Lån.no utviklet en kalkulator hvor man kan finne ut hvordan låneutgiftene skal fordeles dersom man går inn med ulik egenkapital.

Uansett hvordan man velger å fordele egenkapital og låneutgifter i forbindelse med boligkjøp har Hammerstad ett godt råd til slutt:

– Lag avtaler hvor eierforhold avklares på verdifulle ting i forholdet. Selv om det virker unaturlig å fastslå hva som skal skje ved et brudd når forholdet er i sin skjønneste orden, er det å ha en exit-plan svært lurt. Dersom det skjærer seg er det allerede for sent, sier Hammerstad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.