Kan man lade elbilen i en vanlig stikkontakt? Er det nok strøm til alle? Lad elbilen trygt og effektivt med disse tipsene.
I dag er det rundt 200 000 elbiler på veiene i Norge. Selv om antallet øker, er det ingen grunn til å bekymre seg for om det vil være nok strøm til alle. Dersom 90 prosent av landets fire millioner personbiler var elektriske, ville man trengt rundt 10 TWh mer strøm, og i dag produserer Norge allerede mellom 130 og 140 TWh i året. Utfordringen blir snarere å sette opp nok ladestasjoner, og å sørge for en mest mulig sikker og effektiv lading.
En elbil trenger ikke så mye strøm, og det er som regel ikke nødvendig å forsterke hovedsikringen for å lade hjemme. Det er viktig å huske på at en normal installasjon ikke er beregnet for mer enn 80 prosent varig belastning. Elbil lading er å betrakte som varig belastning.
– Lader man elbilen hjemme over lengre tid, trenger man ikke så høy effekt. Hvis man lader om natten med en 16 ampere kurs, så er bilen tilstrekkelig ladet til normalbruk, forteller Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett.
– Man må installere et jordfeilvern type B i sikringsskapet. Slike jordfeilvern er normalt ikke installert i boliger, som stort sett har type A. Et type A-vern kan settes ut av funksjon dersom det oppstår likestrømsjordfeil i elbilens lader. Dermed kan man få skader på elektriske apparater. De fleste ladebokser har som regel et type B-vern innmontert.
Er det elektriske anlegget ditt gammelt, kan det lønne seg med en sjekk av en registrert elinstallatør. Gamle anlegg er ikke tilpasset lading av elbil, og kan trenge en oppgradering for å sikre trygg lading.
Vanlige husholdningskontakter og skjøteledninger er ikke beregnet på lading av elbil, og slitasje eller fuktighet fra regn og snø kan føre til overopphetning og brannfare. En av de sikreste løsningene er en veggmontert ladeboks som kobles til en egen strømkurs.
Behovet for lading av elbiler øker både i privatboliger, borettslag og sameier.
– Før var det snakk om ladepunkter til en og annen elbil, men nå ønsker mange borettslag elbillading på samtlige parkeringsplasser. Mange boligkjøpere etterspør dette, og en leilighet øker i verdi hvis det følger med et ladepunkt, gjerne en ladeboks.
Schau anbefaler å kartlegge hva som allerede finnes av kapasitet, så man ikke melder inn for stort effektbehov.
– Får vi beskjed fra installatøren om å levere et stort effektbehov, må strømnettet kanskje rustes opp. Da kan borettslaget få et anleggsbidrag som må betales, forklarer han.
I større anlegg kan det også lønne seg å installere et laststyringssystem.
– Strømnettet er lagt opp for å gi nok strøm til alle på den kaldeste vinterdagen, men alle bruker ikke maksimalt med strøm samtidig. Strømforbruket dessuten varierer en del gjennom døgnet, med typiske topper om morgenen og formiddagen, og om ettermiddagen. Det finnes flere smarte ladeløsninger som fordeler effekten slik at effektuttaket blir jevnet ut, sier Schau.