Slik får du pus til å trives

katt jul

Det er mye man kan gjøre i kattens hjemmemiljø for at den skal trives best mulig. Her er noen tips innen aktivisering, mat- og drikkevaner samt soveplass.

Uavhengig av om katten din er ute- eller innekatt er det viktig at hjemmemiljøet er så trygt og aktiverende som mulig. 

Mat og renslighet: Selv om du bare har én katt, så lag gjerne flere matplasser for den. I motsetning til hundene spiser nemlig ikke katter til faste tider, men opptil flere ganger i løpet av en dag. Derfor er det viktig at de alltid har tilgang til mat.

Sett gjerne maten på ulike høyder som for eksempel i klatrestativet eller på en hylle. Mange butikker selger også aktiveringsskåler som gjør at katten må jobbe litt ekstra for å få maten sin. Husk at verken matskåler eller vannskåler bør plasseres i nærheten av kattedoen; katter er renslige dyr og foretrekker å ha dette adskilt.  

Vannkilder: Vannskålen og matskålen bør ikke stå nærme hverandre, fra naturens side er det nemlig slik at katten sjeldent spiser og drikker på samme tidspunkt. Sett gjerne frem flere vannkilder i form av vannskåler.

Hvis du vil gå for en leken variant kan du plassere en bordtennisball oppi vannskålen – det er morsomt for katten å se ballen røre seg. Har du muligheten kan du også gå til anskaffelse av «luksusvarianten» vannfontene da katter stort sett elsker å drikke fra rennende vann.

Gjennom å gjøre væskeinntaket til en mer stimulerende aktivitet kan du sikre deg at katten får i seg nok væske, noe som er bra for kattens helse. 

Mulighet for å klore: Katter klorer ikke kun for å kvesse klørne sine, men de markerer også reviret sitt på denne måten. Det er derfor viktig at du oppmuntrer katten til å kvesse klørne sine slik at den kjenner seg trygg i sitt hjemmemiljø. Det finnes mange ulike varianter av kloremuligheter, blant annet klorebrett, kloremøbler, kloretønner og klorestativ.

Det bør finnes kloremuligheter i rommene katten oppholder seg mest i, og disse plasseres i nærheten av der katten viser interesse for å klore. På denne måten slipper du at kattens kloring går utover møbler og inventar.

Soveplasser: Katter bruker mye tid på å sove og hvile. Se derfor til å ha flere ulike soveplasser slik at den kan variere sitt sovested. Katter elsker å se ut over «reviret sitt» og derfor er det lurt å tilrettelegge en soveplass i høyden. Videre kan du gjerne finne en plass i nærheten av et vindu slik at katten kan titte ut, men pass på at vinduet er sikret slik at den ikke faller ut. Et annet sovested kan gjerne være et mer gjemt sted, for eksempel under sengen eller i en kattehule. 

Hvis katten din foretrekker et mykt underlag kan du gjerne kjøpe inn myke og gode kattesenger. Er katten din derimot tilhenger av å sove på en hard plass kan du lage en egen variant med en pappkasse. Husk at soveplassen(e) skal være trygge slik at ikke barn, hunder eller andre katter kommer til. 

Noen katter er veldig selvstendige og vil gjerne selv velge hvor de vil sove hen. Hvis du merker at katten selv velger plass i hjemmet ditt, utenom der du har tilrettelagt for soveplasser, kan du sette frem en katteseng på det utvalgte stedet. 

Aktivisering: Alle katter trenger både mental og fysisk stimulans for å trives. Det er spesielt viktig hvis du har en innekatt som ikke får utløp ved å være utendørs. Det finnes flere måter å aktivisere katten på. 

Av tradisjonelle leker kan du for eksempel gå til anskaffelse av en stang med tilhørende tilhørende snor og fjær som du beveger rundt på gulvet, under gjenstander som sofabordet eller oppe i høyden. Du kan også ha IQ-leker, gjemme godbiter og trene på triks. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Kilde: Agira Dyreforsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.