Salg av ulovlig genmodifisert maismel i Norge

mattilsynet

Mattilsynet finner jevnlig ulovlig genmodifisert maismel av merkene «TRS» og «P.A.N.» ved tilsyn i frittstående dagligvarebutikker. Forbrukere bør være oppmerksomme på slike produkter.

Ingen genmodifiserte næringsmidler er godkjent i Norge per 2019, og alle produkter merket med at de inneholder genmodifiserte ingredienser er derfor ulovlige å importere og selge.

– Maismel er et populært produkt, og ulike genmodifiserte varianter av «P.A.N. Maize Flour» og «TRS White Maize Meal» kommer stadig tilbake på markedet tross tilbaketrekkingsvedtak mot en rekke importører de seinere åra, sier Inga Torp Nielsen, spesialinspektør i Mattilsynet, og koordinator for tilsyn med genmodifisering.

Nylig er produkter av merket «TRS White Maize Meal» også trukket tilbake fra Rema 1000-butikker i Oslo.

De aktuelle maismelproduktene er mest sannsynlig produsert og merket for EU-markedet, hvor en rekke genmodifiserte maisvarianter er godkjent til bruk i mat og fôr. etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA. Produktene regnes derfor som trygge å spise.

Forbrukere som har kjøpt GMO-merkede produkter og ikke ønsker å bruke dem kan levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt. Forbrukere som finner produkter i handelen merket med innhold av genmodifiserte ingredienser kan gjøre butikken oppmerksom på dette, samt varsle Mattilsynet. 

– Når Mattilsynet finner slike produkter i butikker pålegger vi dem å stoppe salget og opplyse hvem de har kjøpt produktene av for å finne rett importør. Vi følger så opp at importøren trekker produktene tilbake fra markedet. De pålegges også å bedre rutinene sine så de ikke importerer ulovlige produkter i framtida, sier Nielsen.

Ikke alle butikker kan dokumentere hvor produktene er kjøpt. Dette er ulovlig, fordi alle produkter skal kunne spores. Liten kunnskap om regelverket for genmodifisert mat og stadig nye aktører på markedet, bidrar til at genmodifisert maismel stadig dukker opp i butikkhyllene.

Matimportører har ansvar for å sikre at produktene de innfører til Norge er trygge og overholder norsk regelverk både med hensyn til innhold og merking. Butikker er siste ledd mot forbrukerne og har ansvar for en siste sjekk av at alt er i orden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.