Riksadvokat Tor-Aksel Busch får Rettssikkerhetsprisen på onsdag

Juristforbundet

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mottar prisen på Rettssikkerhetskonferansen på onsdag. Dit kommer også førstepresidenten i Polens høyesterett som skal snakke om myndighetenes angrep på rettsstaten.

Juristforbundet deler ut Rettssikkerhetsprisen hvert år. Mottagerne har utmerket seg over lengre tid ved å styrke rettssikkerhet og likhet for loven innen sitt område.

I år er det riksadvokat Tor-Aksel Busch som får prisen, og overrekkelsen skjer i Gamle Logen onsdag 16. oktober. Juristforbundet inviterer pressen til å delta.

Kamp mot netthets
Det har aldri vært flere nominerte til prisen enn i år. Likevel var juryen, bestående av Jon Wessel-Aas, Anine Kierulf, Anders Anundsen, Eirin Eikefjord og Susann Funderud Skogvang enstemmig i sin avgjørelse.

I begrunnelsen trekkes det fram flere punkter som viser Busch’ engasjement for rettsstatens prinsipper.

Polsk angrep på rettsstaten
I tillegg til riksadvokaten kommer det flere interessante gjester som skal holde innlegg. Blant andre førstepresidenten i Polens høyesterett, Malgorzata Gersdorf. Hun skal snakke om hvordan landets regjering har gjort flere kontroversielle grep for å svekke domstolenes uavhengighet. Tiltakene har ført til sterk kritikk fra EU gjentatte ganger.

Blant annet har den polske regjeringen tatt kontroll over dommerutnevnelsene i landet, og innførte en lov som skulle tvinge høyesterettsdommerne til å gå av fem år før opprinnelig pensjonsalder.

Gersdorf som selv ville blitt rammet av loven kaller prosessen en «utrenskning», mens regjeringen på sin side sier de ønsket å bli kvitt dommere fra kommunisttiden. Etter krav fra EU-domstolen reverserte myndighetene til slutt pensjonsloven.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.