Rekordmange leier feriehus- og hytter i ferien

lofoten

3 av 10 nordmenn skal leie bosted i sommerferien, viser FINNs ferske reiseundersøkelse. Og disse destinasjonene er mest populære.

Leie av feriehus eller hytte i ferien har sett en kraftig økning i popularitet de siste tre årene, og fra 2015 til 2017 opplevde FINN reise en vekst på 50 prosent i trafikk og brukere på feriehus -og hytter-kategorien.

Påsken var den mest ettertraktede leieperioden hittil i 2018. Fra april til i dag har det vært en 20 prosent økning i bestillinger av feriehus og hytter på FINN sammenlignet med samme periode i fjor, noe som viser at interessen for å leie fortsatt øker og er svært høy også i sommerferien.

– Vi ser at etterspørselen etter feriehus- og hytter til leie, både i Norge og utlandet, har økt voldsomt de siste to årene. Dette har nok sammenheng med at det har blitt mer vanlig å leie, i tillegg til at mange ser at det å leie feriehus eller hytte er mer fleksibelt når du er på tur, spesielt hvis man er flere som skal reise sammen, sier Eivind W. Christiansen, produktdirektør for FINN reise.

Over 30 prosent av oss skal leie i sommer
FINNs ferske reiseundersøkelse, gjennomført i samarbeid med Norstat, viser at over 30 prosent av nordmenn skal leie feriehus/hytte i utlandet i forbindelse med årets sommerferie. Og data fra FINN reise viser at særlig Spania er populært.

Hele syv av de topp ti mest populære utenlandsdestinasjonene på feriehus- og hytte til leie (fra april til og med i dag), er spanske – med Gran Canaria, Torrevieja og Alicante på topp.

– Spania er sommerfavoritt nummer én blant nordmenn, derfor er det ikke så overraskende at det er største etterspørsel etter feriehus/hytter der. Det er kun Strømstad, Kreta og Nice som ellers befinner seg på denne topp ti-listen, sier Christiansen.

Også Pia Buen, country manager i NOVASOL hytteutleie, kan bekrefte at de har opplevd en sterk økning i bookinger, særlig til Sør-Europa og land som Spania.

– Totalt for sesongen 2018 har vi opplevd en sterk økning i bookinger til alle våre sør-europeiske destinasjoner, hvor Spania og Kroatia har hatt størst økning. Vi ser at stadig flere bestiller seg feriehus/leilighet i Spania gjennom hele året, og mange benytter seg av vårt tilbud om langtidsleie. Det er imidlertid på sommeren vi sender flest gjester til Spania, sier Buen.

Enklere og rimeligere å lage mat
På spørsmål om hvorfor man velger å leie feriehus/hytte, svarer nesten 60 prosent av respondentene i reiseundersøkelsen at det er fordi det er enklere og rimeligere å lage mat.

Ellers er økt fleksibilitet (56 prosent), bedre plass (50 prosent), mulighet til å bo flere sammen (47 prosent) og gunstig pris (40 prosent) blant årsakene.

– Fordelen med å leie feriehus eller hytte, er at du kan handle og lage all mat selv, og at man kan gjerne bo sammen hele familien eller flere familier, noe som gjør at prisen ofte blir lavere, sier Christiansen.

Ifølge tall fra reiseundersøkelsen er beliggenhet også svært viktig når nordmenn skal leie feriehus- eller hytter. Hele 90 prosent av respondentene sier at beliggenhet er det de er mest opptatt av når de skal leie, i tillegg til gunstig pris (67 prosent), andres anmeldelse av bosted (36 prosent) og at det er plass til å være flere samlet (29 prosent).

– Uansett om man skal bo på hotell eller leie feriehus/hytte ser vi at beliggenhet er ekstremt viktig. Det skal være sentralt og i nærheten av ting, som strand, by eller gode restauranter. De som leier her hjemme i Norge er som regel opptatt av tilgang til sportslige aktiviteter eller opplevelser, som alpinbakker, langrennsforhold eller bademuligheter, sier Christiansen.

De mest populære områdene i Norge
Å leieferiehus- eller hytte i Norge i sommerferien er også populært – nesten 20 prosent av respondentene i reiseundersøkelsen sier at de har planer om å gjøre det i år. Og mens fjelldestinasjoner er mest ettertraktet i de vinterlige månedene, er det stedene langs kysten som er mest populære om sommeren.

På topp ti-listen finner man kystbyer/tettsteder som Kristiansand, Kragerø, Hvaler og Stavern. Antall søk på feriehus og hytter i Norge i sommerferien har økt med 8 prosent sammenlignet med i fjor.

– I vinter så vi at de mest populære områdene for leie var Trysil, Hemsedal, Hafjell, Geilo, Norefjell og Sjusjøen, altså steder med gode skimuligheter. Men om sommeren ser vi som regel at folk trekker seg mer mot kysten, med sjø, båt og badeliv, selv om det er mange som er glad i å være på fjellet i sommerferien også, sier Christiansen.

Tjen penger på feriehuset/hytta
Ifølge produktdirektøren er det nå blitt såpass stor etterspørsel etter feriehus- og hytter til leie (både i inn- og utland), at man kan tjene gode penger på å leie ut, spesielt i fellesferiene, dersom man eier. I de mest populære områdene er det få tilgjengelige leieobjekter i høysesong, så det gjelder å være tidlig ute for å sikre seg sin favoritt.

– I vinter, særlig rundt påske, så vi at det egentlig ikke var nok hytter tilgjengelig for å dekke den enorme etterspørselen vi opplevde på leie av hytter på fjellet. Pågangen har vært og er såpass stor, så det å leie ut hytta i ferier og helger innimellom, kan være svært lønnsomt, eller være med på å finansiere kjøpet av en hytte/fritidsbolig for mange, sier Christiansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.