Overrask med hjemmebakt til frokosten på farsdagen

korn mat bakeri

Søndag 11. november er det farsdag. Visste du forresten at farsdagen nesten ble innført som et tilsvar på morsdagen? Og at den moderne utgaven av farsdagen har sitt utspring i USA?

Det er Sonora Smart Dodd i Spokane, Washington, USA som blir regnet som opphavskvinne til dagen. Hun mente at også far burde feires siden det allerede fantes en morsdag. Og en god måte å feire far på er frokost på senga med hjemmebakte grytebrød, rundstykker eller scones – og kanskje en Sjokoladehjerte-kake?

Både grytebrød, rundstykker og scones er bakverk som barna kan lage, helt eller delvis. Det er lite som slår duften av hjemmebakt brødmat, og på farsdagen er det både lov og bra å servere et skikkelig kakestykke i tillegg.

Her er oppskrifter på rundstykker og sjokoladehjertekake. Flere oppskrifter og gode farsdagstips finner du på https://brodogkorn.no/fakta/deilig-frokost-til-farsdagen/

Eltefrie rundstykker
Eltefrie rundstykker er lekre til helgefrokost og lages enkelt med heving over natten. Deigen er grov, og røres bare sammen, uten å kna eller elte.

Ingredienser

250 g fullkornshvetemel
140 g hvetemel
1 ½ ts salt
½ ts tørrgjær
3 dl vann

Slik gjør du

Dag 1: Ha alle ingrediensene i en bakebolle, og bland godt sammen. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten eller i 12–20 timer.
Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø på godt med mel. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret.
Dekk over deigen med et klede eller en stor bakebolle, og la den etterheve i ca. 1 time.
En halvtime før du skal steke rundstykkene setter du ovnen på 250 °C, og setter samtidig inn en stekeplate.
Bruk en deigskrape eller skarp kniv og del deigen i ni emner. Legg emnene forsiktig over på et bakepapir.
Ta ut den varme stekeplaten, og dra bakepapiret med rundstykkene forsiktig over på den. Plasser stekeplaten nederst i ovnen, og senk temperaturen til 210 °C etter 5 minutter. Stek rundstykkene videre i 10–15 minutter. Avkjøl på rist

Sjokoladehjerte
Sjokoladehjerte er en frisk og deilig sjokoladekake med god smak av peppermynte. Festkaken har deilig sjokoladeganache som du gjerne kan lage dagen før.

Ingredienser

Kakebunn:
200 g smør
40 g kakaopulver
4 romtempererte egg
4 dl sukker
200 g hvetemel
1 ts bakepulver

Sjokoladeganache:
4 dl kremfløte
400 g sjokolade
8 dråper peppermynteolje

Slik gjør du

Kakebunn: Smelt smøret og bland inn kakaopulveret. Pisk egg og sukker til eggedosis, og tilsett kakaoblandingen. Sikt til slutt inn mel og bakepulver, og rør sammen.
Hell røren over i en smurt langpanne på ca. 30 x 40 cm.
Stek kaken midt i ovnen på 180 °C i ca. 20 minutter, avkjøl på rist.
Ganache: Finhakk sjokoladen. Varm fløten til kokepunktet og hell over sjokoladen. La den stå litt før du rører blandingen glatt og tilsetter peppermyntesmak.
Montering: Når kaken er avkjølt skjærer du ut to hjerter av langpanneformen.
Ha et lag med ganache på det ene kakehjertet og plasser det andre hjertet oppå. Smør et tynt lag ganache på hele kaken.
Plasser kaken over en rist og varm resten av ganachen over vannbad eller i en mikrobølgeovn til den er flytende. Hell over kaka og bruk en palettkniv til å bre sjokoladen jevnt utover slik at den renner godt ned på sidene.
Sett kaken over på serveringsfat og dekorer etter eget ønske.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.