En eldre mann stanser opp foran et bilde av en liten gutt, og begynner å gråte. Gutten på bildet er ti år, og bærer sin døde bror på ryggen. Det er august 1946, og han står i kø til krematoriet i Hiroshima. Den gamle mannen åpner lommeboken sin og trekker ut et bilde. Det er det samme bildet som på veggen. Han bærer det med seg som et minne om den dagen da bomben gikk av over Hiroshima og forandret alt.
Mariko Higsahino stopper også opp på et spesielt sted i utstillingen. Hun ser seg selv på veggen, der en innfelt Ipad viser historiene til rundt 40 overlevende etter Hiroshima og Nagasaki. Mariko er datter av en overlever. Hun var voksen før hun spurte moren sin hva som egentlig skjedde 6. oktober 1945. Moren var 17 år, og på vei ut av huset da bomben gikk av. Hun ble blåst 30 meter av gårde, men ble ikke hardere skadd enn at hun kunne dra til sykehuset og lete etter moren sin, som jobbet der som sykepleier.
På sykehuset kom folk inn med svartbrente kropper der huden var skrelt av. Først etter seks dager fant Mariko moren. Øynene hennes var sprengt ut av hodet, og nesen nesten falt av. Men hun overlevde, og både mor og datter er såkalte Hibakushaer, overlevende som bærer vitne om et av de svarteste kapitlene i verdenshistorien.
– Jeg visste ikke at min historie var en del av utstillingen. Det er veldig rørende å komme hit til Oslo og oppdage det, sa Mariko. – Vi synes det er viktig å fortelle vår historie, slik at verden blir klar over hvor farlige atomvåpnene er, sier Mariko, som sier at moren fortsatt lever og er aktiv i kampen mot atomvåpen.
Rundt tretti overlevende fra Hiroshima og Nagasaki fikk en forhåndsvisning av utstillingen Ban the Bomb lørdag, dagen før ICAN mottar Nobels fredspris i Oslo Rådhus for sitt arbeid mot atomvåpen. Det ble en gripende stund, særlig i den delen av utstillingen som handler om konsekvensene av atombombene i Nagasaki og Hiroshima.
– Det var sterkt å møte noen av de som har opplevd katastrofen så nært innpå seg, sier Nobels Fredssenter direktør Liv Tørres.
– I den verden vi lever i dag er det viktigere enn noen sinne å lytte til disse historiene, som dessverre blir mer og mer relevant for hver dag. Stemmene til de overlevende fra Hiroshima og Nagasaki må blir lyttet til, og det er viktigere å lytte til dem, enn til stemmene til de som ønsker å hisse til krig og opprustning, sier hun.
Mandag åpner ICAN’s leder Beatrice Fihn utstillingen Ban the Bomb sammen med en annen overlevende fra Hiroshima, Setsuko Thurlow. Tirsdag 12. desember klokken 12.00 åpner utstillingen for publikum.