Nyttårsaften: To av tre menn under 30 risikerer synet

fyrverkeri

Nå nærmer vi oss kvelden hvor unge menn gambler med synet sitt. I fersk undersøkelse bekrefter de at de ikke bruker vernebriller når de morer seg med fyrverkeri. Samtidig er det oftest de som får skader. – Vi ber innstendig om at folk bruker beskyttelsesbriller, sier leder i Blindeforbundet.

Undersøkelsen, som ble utført av Ipsos for Norges Blindeforbund i desember, viser at én av fem ikke har brukt vernebriller ved oppskyting av fyrverkeri de to siste årene. Blant unge voksne står det mye verre til. Samtidig har 7,5 prosent opplevd skader i forbindelse med fyrverkerioppskyting.

– Dette er skremmende tall med tanke på hvilken risiko for øyeskader oppskyting av fyrverkeri utgjør. I år tror vi at det blir mer privat oppskyting, da fyrverkeri i offentlig regi er avlyst. Kanskje er heller ikke den faste «oppskyteren» til stede fordi man skal være færre samlet, og uerfarne prøver seg. I tillegg melder Vinmonopolet om rekordsalg i år. Vi frykter at alt dette kan resultere i flere ulykker, sier Terje André Olsen, forbundsleder i Norges Blindeforbund.

Gjennom undersøkelsen kom det frem at det er de unge som sjeldnest bruker vernebriller. Over halvparten av de under 30 år som har vært til stede der det skytes opp fyrverkeri de to siste årene, melder at det blir gjort uten vernebriller. Og her er mennene verst i klassen – hvor nesten 70 prosent (67 %) av menn mellom 18 og 29 år melder om at det ikke blir brukt vernebriller ved oppskyting.

– Undersøkelsen viser at unge menn lever farlig denne kvelden.Jeg ber alle som skal skyte opp fyrverkeri, og de som står rundt, om å bruke beskyttelsesbriller, slik at vi kan gå inn i det nye året uten at noen skader eller mister synet som følge av feiringen, sier Olsen.

Ved fjorårets nyttårsfeiring fikk 15 personer øyeskader som følge av fyrverkerioppskyting, ifølge Brannvernforeningen. De fleste menn.

Ifølge undersøkelsen Ipsos har utført, sier 44% at de mener det bør være forbud mot salg av fyrverkeri til private. Hver fjerde spurte mener at reglene bør strammes inn, og det er under 30% som mener reglene for salg av fyrverkeri til private skal være som de er i dag. I gruppen over 60 år sier hele tre av fem at fyrverkeri ikke bør selges til private. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.