I dag skal Stortinget votere over regjeringens forslag om å fjerne avtalefriheten ved salg av bolig. Får regjeringen flertall, blir det forbudt å selge bolig «som den er».
– Regjeringens intensjon for å fjerne avtalefriheten er god, men forslaget er ikke utredet og den tilsiktende virkningen om å få ned antall konflikter ved boligsalg er dessverre urealistisk. Som de aller fleste organisasjoner og eksperter på området har påpekt, vil endringen føre til flere konflikter ved boligsalg, sier Henning Lauridsen, direktør for interessepolitikk og jus i NBBL.
Boligbyggelagene i NBBL har 1.050.000 medlemmer. Disse er både kjøpere og selgere. NBBL har vært opptatt av balanserte regler som tar hensyn til at både kjøper og selger er forbrukere.
– Lovforslaget behandler bare kjøper som forbruker, mens selger får et større ansvar enn en profesjonell part får i tilsvarende lovgivning. Dette fører til at det blir risikabelt å selge til en ressurssterk kjøper. De unge småbarnsforeldrene som selger til en advokat vil ta en stor risiko, da det bare er advokaten som beskyttes av loven, påpeker Lauridsen.
NBBL foreslo overfor politikerne at avtalefriheten skulle bestå, men at man bare skulle få lov til å selge «som den er» dersom man hadde en godkjent tilstandsvurdering. Dette var en løsning regjeringspartiene ikke var interessert i til tross for at den ga selger et sterkt incitament til å skaffe flest mulig opplysninger om boligen uten å fjerne avtalefriheten samtidig.
– Det er et paradoks at et liberalt parti som Høyre blir det som står bak fjerningen av en flere hundre år gammel tradisjon i Norge med avtalefrihet mellom likeverdige parter. Det blir spennende for historikerne å finne ut hvordan noe slik kunne skje, avslutter Lauridsen.