Ny undersøkelse: Menn liker også blomster

bolig

En ny undersøkelse viser at norske menn gjerne ønsker å omgi seg med planter, men blir i svært få tilfeller blir påskjønnet med en blomst.

Farsdag, den store hedersdagen for fedre er like rundt hjørnet, og en fersk undersøkelse fra Plantasjen viser at også menn liker blomster. Det ser likevel ikke ut til at de mottar spesielt mye blomster, verken fra menn eller kvinner. For over hver andre nordmann gir aldri gitt blomster til en mann i løpet av et år. Hele tre av fem menn oppgir å aldri gi blomster til det samme kjønn og over to av fem kvinner oppgir å de aldri gir blomster til en mann i løpet av et år. 

– Vi ønsker å slå et slag for at oppmerksomhet gjennom blomster ikke bare skal være tiltenkt kvinner. Blomster er til for glede alle, uavhengig av kjønn. Menn fortjener også påskjønnelse i hverdagen og ved spesielle anledninger, og blomster er en bærekraftig gave som bare vil fortsette å gi og gi. Det er på tide å normalisere at menn også liker blomster og alle og enhver bør få nyte av plantenes positive effekt, forklarer Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Menn viser seg også å bli underprioritert når det kommer til blomster ved merkedager. Kun en av fire nordmenn oppgir å ha gitt blomster til en mann i anledning farsdag eller valentines.

Torbjørn Herlof Andersen, forsker og ekspert på kjønn og mannlighet mener forklaringen bak tallene kan ligge i den sosiale normen for kjønnsroller:

– Jeg tror ikke menn og kvinner har et ulikt forhold til blomster ut fra en ulik genetisk disposisjon, men heller at det som ligger til grunn her er foreldede og utdaterte forståelser av kjønn generelt og mannlighet spesielt. Kanskje sier den sosiale normen at blomster på en eller annen måte oppfattes som et «mykt» og kvinnelig eller feminint felt, forteller Andersen.

Sindre “Plantegutt” Svines, influencer og planteekspert, er enig i Andersens forklaring, og mener samtidig at det ikke er overraskende at også menn liker blomster.

– Jeg er ikke overrasket over at også menn er interessert i blomster. I min bransje kan jeg tydelig se at stadig flere menn engasjerer seg rundt både planter og blomster. Samtidig tror jeg at samfunnets syn på mannlighet innebærer at blomster ikke appellerer til menn – noe som jo er helt feil. Vi kan absolutt sette pris på blomster og kjærlig oppmerksomhet, akkurat som kvinner, forteller Svines.

I plantenes verden kan man la kreativiteten blomstre, og Svines kommer med en liten oppfordring til de som holder en mann kjær

– Vær gjerne kreativ. Bruk snittblomster og designer din egen bukett, gå ut i naturen eller hagen, og lag en fin og høstlig bukett av det du finner. Det viktigste er å sørge for at også mennene i din omkrets får en fin oppmerksomhet, og kanskje passer det seg i anledning farsdag, foreslår Svines.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.