Ny kokebok lansert i fengsel

kriminalomsorgen

Kokeboken er laget av innsatte under utdanning, med veiledning fra erfarne ansatte i Halden fengsel.

7. november 2019 lanserte Halden fengsel en ny kokebok kalt «Læretid – en fortellende kokebok fra Halden fengsel». Boken er et samarbeidsprosjekt mellom arbeidsdriften og skolen i Halden fengsel.

Halden fengsel sine to mediegrafikerlærlinger har vært med på fotografering av matrettene, oppsett av tekst og bilder i boken, samt design av forsiden. De har vært veiledet av verksbetjent og fotograf Anders Johansson, som sier at bildekvaliteten på alle bildene i boken er høy. Sentral driver for prosjektet har vært matfaglærer i Halden fengsel, Yngve Mathisen.

Les også:  Fløte mest populært på norske jordbær

– Majoriteten av rettene er laget av vår kokkelærling i Restauranthuset Ærlig Mat her i fengselet – med bistand fra noen elever på videregående 2 nivå, forklarer fengselsleder i Halden fengsel, Are Høidal.

– Felles for lærlingene som har deltatt, er at de alle skulle opp til fagprøven denne høsten. To har allerede bestått, og en tredje har god progresjon og vil bestå etter hvert, sier han.

Les også:  Nesten 178 millioner til kultursektoren

– Boken er krydret med fortellinger fra ansatte, innsatte, tidligere innsatte, forskermiljøet og folk fra medieverden, og inneholder mange spennende matretter basert på kortreiste og økologiske råvarer fra lokale produsenter. Det kan nevnes småretter, fiskeretter, kjøttretter, vegetarretter, retter fra mange kulturer og ikke minst, desserter på øverste hylle, sier Høidal, som håper den nye kokeboken blir å finne under mange juletrær i år.

Les også:  Tips til en brannsikker sommer

Boken er både på norsk og engelsk i samme bok.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.