I de fjerntliggende landområdene i Nordvest-Russland, som grenser til Finland og Norge, er det tøffe leveforhold og det kan minne om råheten i Game of Thrones.
– Livet er ikke enkelt i nord, her er det permafrost. Det er ganske kaldt ni måneder i året, og det er iskaldt i løpet av de tre andre. Så forholdene vi lever i skaper mange vanskeligheter og utfordringer, og det er sannsynligvis mye lettere å møte dem sammen. Du vet at det er godhet i denne verden likevel, og etterpå er du glad for at du er en av dem som brakte den dit, sa en stålarbeider fra industribyen Montsjegorsk.
Hans navn er Artem og han er en av personene i dokumentarfilmen «Caring».
Filmen som ble presentert av det russiske selskapet Nornickel, har vunnet en sølvdelfin i nominasjonen «The very best in corporate media & TV of the year»-nominasjonen på den 10. internasjonale Cannes-festivalen.
Dette er bare en av flere historier om Nornikels frivillige fra forskjellige deler av Russland. I 2016 lanserte selskapet et frivillig program som heter «The Factory of Good». I løpet av tre år av programmet deltok over 56.000 mennesker i frivillighetsarrangementene.
Filmen viser hvordan noen av dem blir til klovner og underholder barn på sykehus; andre planter trær, hjelper hjemløse dyr og organiserer arrangementer for barn. Disse initiativene var en del av et stort program kalt Plant of Good, som motiverer Nornickels ansatte til å komme opp med vanlige miljøvennlige aktiviteter.
Bortsett fra den virkelige fordelen med miljøet i industribyer i vill natur, er hovedarrangementet et økologisk maraton kalt «LET’S DO IT». Det er også en glede å se hvordan frivillige er åpne for å gjøre noe ekstra og gratis uten å be om noe tilbake.
Faktisk kan de fleste gode handlinger gjøres ved å ofre litt fritid. Men det ble også organisert mer avanserte arrangement som en teaterforestilling og ansiktsmaling for barn.
Filmingen skjedde i byene Montsjegorsk, Norilsk og Moskva fra februar til mai i år og ble regissert av Sergey Filatov.
Filmen viser den fantastiske utsikten over den nordlige naturen, daler og viktigst av alt, de frivilliges innsats. De sistnevnte er faktisk vanlige mennesker som ingeniører, industriarbeidere, advokater, markedssjefer og mange andre, men de velger å vie en del av livet til å forandre verden til et bedre sted.
Som et resultat av innsats de siste fire årene, har hundrevis av trær blitt plantet i byene og parkene, Pasvik naturreservat, som grenser til Norge, ble utstyrt med nye løyper og det ble bygget et ly for hjemløse dyr.
Filmen motiverer og inspirerer virkelig mennesker til å tenke bredere og bevisst søke å gjøre mer i hverdagen, fordi en person trenger ikke å være en superstjerne for å utføre enkle godhetshandlinger. Tvert imot, den samlede innsatsen er kraftigere og mer effektiv.
Det er innsatsen til Nornickels ansatte og frivillige som har meltet hjertene til tusenvis, inkludert Cannes-juryene som inkluderte bedriftskommunikasjonseksperter, journalister, filmregissører og produsenter.
– Jeg er stolt av hver eneste person som er involvert i dette filmprosjektet og de som gjør verden til et bedre sted akkurat som heltene fra filmen, sa filmprodusenten Alexey Nikishkin etter prisutdelingen.
Premieren på «Caring» er planlagt i oktober i anledning den avsluttende fasen av det miljøvennlige maratonet i Sotsji, Russland.