Norge og Russland feirer 75-års jubileum for Petsamo-Kirkenes offensiven i andre verdenskrig

nornickel

Norge og Russland feirer et historisk jubileum med flere internasjonale arrangement i begge land. Petsamo-Kirkenes-offensiven var den siste store offensiven i den arktiske regionen under andre verdenskrig. Begge land minnes og hedrer slaget i 1944.

For 75 år siden ble Wehrmacht-styrkene i Nord-Finland og Norge beseiret av Den røde armé etter Stalins «Tiende sjokk»-operasjon. Tyskerne ble tvunget til å returnere til Norge, selv om de ble kastet ut av landet senere, og som et resultat ble nikkelgruvene til Pechenga og Petsamo frigjort.

En serie arrangement dedikert til den historiske offensiven vil bli avholdt i Russland og Norge for å feire jubileet for frigjøring av Arktis. Det startet med utstillingen «Battle for the North» og International Round Table den 18. oktober i Murmansk.

Utstillingen dedikert til 75-årsjubileet for nazistenes nederlag i Arktis vil bli arrangert i Murmansk kunstmuseum og vil inneholde dokumentariske gjenstander som malerier, fotografier, brev og klær fra samlingene til de største russiske museene og flere private samlinger.

Kjente historikere fra Østerrike, Norge, Finland og Russland vil også delta som spesielle gjester i debatter for å diskutert hendelsene som skjedde høsten 1944: rollene til norske og sovjetiske tropper i Kirkenes, konsekvensene av Petsamo-Kirkenes krenkelse på territoriene i Nord-Finland og Norge, ukjente områder for militære operasjoner så vel som hverdagen i den arktiske regionen.

Arrangørene av det internasjonale forumet, som er en del av Nornickels prosjekt «Arctic 1944–1945: krig, hverdag, minne», er Institute of General History of the Russian Academy of Sciences, the Political Encyclopedia Publishing House og Murmansk regionale kunstmuseum.

Dag seks, den 24. oktober, vil være ganske høyt i episenteret for slaget om 1944 i Kirkenes på grunn av en unik konsert av ensemblet til den russiske nordflåten og det norske militæreorkesteret fra Halmstad.

Forestillingen blir holdt i Fjellhallen konserthus og feiringen avsluttes med en galla-feiring konserten.

Dagen etter vil de beste stemmene fra Red Banner Northern Fleet Ensemble fremføre hymnene i Russland og Norge ved en seremoni viet til frigjøringen av Nord-Norge. Representater for Norge og Russland på vegne av Kong Harald V av Norge og den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov vil vøre tilstede under markeringen.

Den siste, men sannsynligvis mest interessante begivenheten, kalt «Border Freee» festivalen arrangeres i Nickel, en liten russisk by som ligger i nærheten av Finland og Norge. Festivalen tar sikte på å forene norske og russiske kulturer, presentere deres fellestrekk, historiske bakgrunn, gjensidige kreative og økologiske prosjekter.

Festivalgjester kan forvente vokale og danseforestillinger, filmpremierer, kunstaktiviteter, utstillinger, kjente og kjære sanger spilt på en moderne måte så vel som fyrverkeri på kvelden!

Arrangementet vil begynne på de virkelige slagmarkene med en interessant iscenesettelse av en ekte militær operasjon utført av Anatoly Bredovs og Alexey Generalovs tropper i 1944, utført av medlemmer av Zapolyarny Border Сlub.

Etterpå vil delegasjonene fra Norge og Russland offisielt starte festivalen med å smake nasjonale retter og glede seg over norske og russiske musikalske band, som injluderer en forestilling av Dance Theatre Stellaris fra Oslo, nasjonalt karelsk og russisk dans iscenesatt av en Norsk koreograf — Solveig Leinam Hermo — og livemusikk.

En omtalt film av programmet er en premiere på dokumentaren «Memory of the North», regissert av Sergey Filatov, som skal vise for publikum de historiske hendelsene rundt frigjøring av Sovjet-Arktis og Nord-Norge fra nazistiske inntrengere.

Imidlertid er den mest etterlengtede delen av festivalen før fyrverkeriet en stor konsert av Song and Dance Ensemble of the Red Banner Northern Fleet, det eldste kreative teamet i Murmansk-regionen, hvis historie begynte i 1940.

Festivalen «Border Free» er organisert med støtte fra gruveselskapet Nornickel, som sponser flere ulike miljø- og kulturtiltak i regionen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.