Nidarosdomen vant internasjonal pris for ny belysning

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Erik Selmer, designeren bak den nye belysningen i Nidarosdomen ble nylig tildelt den internasjonale lysdesignprisen IALD Award of Excellence, da IALD (International Lighting Designer Association) delte ut sine prestisjetunge priser for 39. gang.

Bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos, har ingen norske prosjekter blitt tildelt denne gjeve prisen.

Lysdesigner Erik Selmer fulgte IALDs prisutdeling på storskjerm i Besøkssenteret ved Nidarosdomen sammen med prosjektgruppa.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse! Det å få en IALD Award er det gjeveste man kan oppleve som lysdesigner, sier Erik Selmer. Vi konkurrerte mot 200 prosjekter – fra hele verden, og det var et imponerende høyt nivå på de nominerte. 

– Viktigere enn å få priser, er at Nidarosdomen har fått en ny belysning som gjør at besøkende får sett arkitekturen og de vakre skulpturene i katedralen, samtidig som vi har klart å bevare den sakrale stemningen. Det betyr også mye for meg at Trondheims befolkning er fornøyd med – og stolt over den nye belysningen, sier en rørt og ydmyk Selmer.

Arkitektur og kunst er endelig kommet til syne
Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.

I 2017 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger.

Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.