Nå starter fyrverkerisalget: – Husk vernebriller til deg og dine!

fyrverkeri

Én av fire nordmenn bruker ikke vernebriller under oppskyting av raketter. Det kan gi livsvarige øyeskader.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.  

– Øyne og ansikt er spesielt utsatt for skader. Derfor bør du alltid bruke vernebriller når du er i nærheten av raketter. De fleste fyrverkeriutsalg deler ut disse gratis eller selger dem for en billig penge, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

 Tall fra DSB viser at over 100 personer har fått øyeskader på grunn av fyrverkeri de siste ti årene. Etter fjorårets nyttårsfeiring ble det rapportert inn tolv øyeskader – og ingen av de hadde beskyttet øynene.

Pål Andresen er overlege og netthinnekirurg ved Oslo universitetssykehus. Dit kommer pasienter med de mest kritiske øyeskadene i distriktet. 

– Skadene fra nyttårsraketter fordeler seg over et vidt spekter, alt fra ubetydelige overflateskader tiltotal ødeleggelse av øyet og omliggende strukturer. Til tross for stor innsats på operasjonsstua, ender mange pasienter med livsvarige skader – som redusert syn og i ytterste konsekvens blindhet. Derfor er vi nødt til å ha stor respekt for fyrverkeri, sier Andresen.  

Andresen forteller om en hendelse han husker spesielt godt, der en far hadde løftet opp et rakettbatteri som gikk av rett i ansiktet hans. Synet stod ikke til å redde.

Det er flere menn enn kvinner som blir skadet av fyrverkeri, og det er de yngste som er mest utsatt, ifølge skadestatistikken til DSB. Samtidig viser undersøkelsen at det er aldersgruppen under 34 år som i minst grad bruker vernebriller.  

– Vi må huske på at fyrverkeri er eksplosiver, som må håndteres med varsomhet. Hold god avstand fra oppskytningen og pass ekstra godt på de minste i selskapet, råder Hofstad-Nielsen.

Fyrverkeriregler:

  • Planlegg fyrverkerioppskytningen i god tid 
  • Les bruksanvisningen nøye før bruk 
  • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet 
  • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte 
  • Bruk tennstav. Unngå lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Tennstav får du kjøpt der du kjøper fyrverkeri 
  • Bruk beskyttelsesbriller 
  • Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på 
  • Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk 
  • Hold god avstand fra oppskytingen 
  • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.