Nå lager Ståle fra Sortland gin i verdensklasse

altia

At interessen for urtebrennevin skulle utvikle seg til destilleringen av en gin ettertraktet verden over, var nok ikke det Ståle Johnsen så for seg da han i 2007 begynte å leke med fremstilling av sterkvin på hobbybasis.

Nå klirres det i flasker, dufter av spennende urter og eksperimenteres med smakfulle kombinasjoner på Kimerud Gård i Lier nesten hver dag.

Historien om drømmen som gikk i oppfyllelse
Blant vakre omgivelser i Lier kommune ligger en gård litt utenom det vanlige. På Kimerud Gård har nemlig kuene i fjøset blitt byttet ut med et destilleri. Omringet av vakker natur og åkere fulle av urter, er dette det perfekte produksjonslokalet for et brennevin med røttene godt forankret i norsk jord. Her finner vi Ståle Johnsen, en familiemann som lever og puster for produksjon av gin i verdenstoppen.

Johnsen tar seg av alt fra destillasjon og produksjon til markedsføring og salg. Når han ikke befinner seg på gården reiser han rundt i verden og besøker alle importørene sine, som har blitt mange opp gjennom årene. Dette er historien om mannen som valgte å følge drømmen sin til det fulle, og suksessen det resulterte i.

Øyeblikket flammen tennes
Johnsen vokste opp på Sortland, men flyttet sørover i 1991 med en elektrikerutdanning i lomma. På agendaen stod nye og spennende opplevelser. Det skulle gå 14 år før han møtte sin fremtidige kone i 2005 – et møte som resulterte i suksesshistorien vi nå er vitne til. Det var nemlig Johnsens kommende svigerfar som først introduserte hjemmelaget urtebrennevin for en engasjert og lærevillig mann.

Svigerfar jobbet som botaniker i Botanisk Hage i Slovakia, og hadde mye innsikt om urter. Han lagde urtebrennevin som «medisin» for kroppen, og det smakte utrolig godt. Han lærte meg at rot, blad og blomst har ulike kvaliteter, hvordan å behandle de forskjellige urtene og når på dagen og året de er best på smak, forklarer Johnsen.

En flamme var tent, og allerede i 2009 leverte Johnsen sitt første parti med urtebrennevin til Vinmonopolet. Siden den gang har han sakte men sikkert klatret seg til topps: I 2010 fikk Danmark sin første pall, og i 2012 stod Belgia for tur. Den gryende suksessen resulterte i kjøpet av Kimerud gård i 2013.

Jeg skjønte at vi måtte ha større plass om vi skulle satse. Kjellerlokalet i bolighuset vi bodde i rakk ikke lenger til, og en låve som enkelt kunne konverteres til et destilleri var midt i blinken, sier gründeren.

Gullmedalje fra tre kontinenter
Det var ingen tvil om at Johnsen hadde funnet sitt kall. Fremtiden hadde likevel mer i vente – det var nemlig først i 2014 at ginproduksjonen annonserte sin ankomst. Etter en tur til København ble han anbefalt å hoppe på gintrenden som virkelig hadde skutt fart i Skandinavia, og det tok ikke mye overtaling til for å få Johnsen med på laget. Han kjøpte seg et lite destillasjonsapparat og begynte testingen. Utstyrt med all lærdom fra svigerfar, mye diskutering og reising frem og tilbake mellom Norge og Danmark, hadde han innen to måneder laget en gin som alle parter var fornøyd med, og vel så det.

Veldig mye smaker det samme i ginverdenen, og jeg ønsket å gå en annen vei. Jeg fokuserte derfor på å finne en typisk norsk urt som henter smaken sin fra det norske landskapet, og som ikke er lett å erstatte med noe annet, forklarer han.

Urten heter rosenrot og vokser vilt i det kalde klimaet i Nord Norge. Den har en helt særegen smak og er en veldig viktig ingrediens i Kimerud Gin 40 % og Kimerud Wild Grade Gin. Rosenrot kan ikke dyrkes på gården i Lier, så Johnsen får familie og venner til å sende urten fra Nord Norge. Der gror den nesten helt inntil havet og henter mye av smaken fra det ville klimaet som herjer i nord. Kalde temperaturer og lys 24 timer i døgnet er med på å gi urten en spesiell smak den ikke hadde fått om den hadde grodd lenger sør.

Neste steg var å teste om ginen var like god som de selv erfarte. Johnsen sendte flasken inn til The International Taste & Quality Institute i Brussel hvor 17 personer fra forskjellige Michelinrestauranter med ulik nasjonalitet testet produktet. Ginen fikk tre stjerner – den høyeste utmerkelsen det er mulig å få. Det resulterte i en kraftig økning i leveranser til Belgia, Norge og Danmark, og når også Storbritannia kastet seg på bølgen måtte Johnsen gå til innkjøp av et større destilleringsapparat.

Suksessen stoppet ikke der. I 1017 vant Kimerud Gin gullmedalje i San Fransisco World Spirit Competition, dobbel gullmedalje i China Wine & Spirits awards og sølvmedalje i International Wine & Sprirt Competition. Nå importeres brennevinet til 16 ulike land verden over.

Bringebærlikør, akevitt og Pink Gin
I dag satser Johnsen på produksjon av brennevin for fullt, og har lagt den gamle jobben på hylla. Det er ikke mange som kan skryte av å leve av drømmen sin, men det er virkelig tilfellet her. Ikke bare gir det Johnsen muligheten til å legge hjerte og sjel i produksjon av brennevin med høy kvalitet og eksperimentere med nye smaker, det reflekteres også i det ferdige produktet. Her overlates ingenting til tilfeldighetene.

Jeg synes det er gøy å eksperimentere med ulike sammensetninger. Det var sånn bringebærlikøren Kimerud Rasberry Elixir kom til verden. Vi har bringebær på eiendommen og ved å mikse det med urtene ble det en veldig interessant smak som har blitt veldig populær både til bruk i drinker og for seg selv, forteller Johnsen.

Bringebærlikør og gin er ikke det eneste i repportoaret til Johnsen. Han har også beveget seg inn i akevittens verden, og det med stor suksess. Håvaldsen Aquavit er Norges, og mest sannsynlig også verdens, første Triple Cask Aquavit. Den er laget på eksklusive sherry, madeira og franske eikefat, og vant sølvmedalje i International Spirits Challenge i 2017.

Jeg ville at den skulle utmerke seg litt i mengden. Den har en litt rundere smak enn andre typer, som har resultert i at folk som i utgangspunktet ikke liker akevitt har sagt at de liker denne. Det er moro, sier han.

Det nyeste tilskuddet i gjengen, enn så lenge, er Pink Gin – et produkt Johnsen produserer på oppdrag fra Spania, gin-land nummer én i Europa ved siden av Storbritannia. Også her har bringebær fått en sentral rolle, og brennevinet har blitt tatt godt imot av både Spania og Paris som er overbevist om at dette er den nye Premium ginen på markedet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.