Ber studenter tenke over drikkepresset

øl alkohol

Studieåret er i gang for de rekordmange studentene som har fått plass ved landets høyskoler og universiteter. Over 110 000 spente og håpefulle unge voksne har flyttet til by og bygd, klare for å ta fatt på utdanningen.

– De som velger å ikke drikke skal slippe å bløffe for å komme unna drikkepresset i studietiden, mener alkovettorganisasjon.

Samtidig med forelesninger, pensumlister og eksamensforberedelser, er studentlivet med fyll og fest i full gang. Til glede for noen, og bekymring for andre.

–Ikke alle studenter gleder seg til fullt festprogram, drikkeleker og studentpriser på øl, forteller fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen.

Hun forteller at mange unge har kastet seg på NOLO-trenden som har fått fotfeste i Europa de siste årene. Det betyr at de drikker ingen (NO) eller lite (LOW) alkohol. 

–Faddere og studenter bør tenke over hva de kan gjøre for å legge til rette for at alle føler seg inkludert i studietiden, også de som velger å ikke drikke alkohol, sier Pettersen.

Det florerer av tips og triks til den som ikke drikker om hva han eller hun kan gjøre for å slippe unna spørsmål og drikkepress.

Studenter som bytter ut innholdet i vinflaskene, fjerner etiketter fra den alkoholfrie ølen, eller holder i det samme glasset hele kvelden uten å drikke fra det, er noen av strategiene Av-og-til kjenner til.

– For mange er det enklere å late som at man drikker, enn å svare på hvorfor man ikke drikker, forteller Pettersen.

– Når noen opplever at de må bløffe, eller finne på en legitim unnskyldning for å ikke drikke, da har alkoholen fått en for stor plass.

Pettersen tror at mange ikke vet at de er med på å skape drikkepress i studietiden. Hun håper at både faddere og studenter tenker over hvordan de møter medstudenter som velger å ikke drikke alkohol under årets studiestart.

– Spørsmål om hvorfor noen ikke drikker, granskende blikk og måten vi ofte gir alkoholen hovedrollen i rolle i sosiale settinger, kan være med på å skape drikkepress selv om vi ikke mener det. Spør personen om hva du kan gjøre for at han eller hun skal føle seg komfortabel, sier hun

Alkovettlederen mener at studenter som aksepterer andres valg uten å stille spørsmål, er viktig for å skape et godt studentmiljø:

– Kanskje det er flere som ikke ønsker å drikke alkohol, men som gjør det likevel i frykt for å bli stilt til veggs med ubehagelige spørsmål. Hvis det er rom for å takke nei, blir det et bedre studentmiljø for alle, konstaterer hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.