Ber studenter tenke over drikkepresset

øl alkohol

Studieåret er i gang for de rekordmange studentene som har fått plass ved landets høyskoler og universiteter. Over 110 000 spente og håpefulle unge voksne har flyttet til by og bygd, klare for å ta fatt på utdanningen.

– De som velger å ikke drikke skal slippe å bløffe for å komme unna drikkepresset i studietiden, mener alkovettorganisasjon.

Samtidig med forelesninger, pensumlister og eksamensforberedelser, er studentlivet med fyll og fest i full gang. Til glede for noen, og bekymring for andre.

–Ikke alle studenter gleder seg til fullt festprogram, drikkeleker og studentpriser på øl, forteller fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen.

Hun forteller at mange unge har kastet seg på NOLO-trenden som har fått fotfeste i Europa de siste årene. Det betyr at de drikker ingen (NO) eller lite (LOW) alkohol. 

Les også:  Nytt abonnement for både 4G og 5G

–Faddere og studenter bør tenke over hva de kan gjøre for å legge til rette for at alle føler seg inkludert i studietiden, også de som velger å ikke drikke alkohol, sier Pettersen.

Det florerer av tips og triks til den som ikke drikker om hva han eller hun kan gjøre for å slippe unna spørsmål og drikkepress.

Studenter som bytter ut innholdet i vinflaskene, fjerner etiketter fra den alkoholfrie ølen, eller holder i det samme glasset hele kvelden uten å drikke fra det, er noen av strategiene Av-og-til kjenner til.

Les også:  Nordmenn lar stjernetegn bestemme: Fortsetter å date selv om kjemien er fraværende

– For mange er det enklere å late som at man drikker, enn å svare på hvorfor man ikke drikker, forteller Pettersen.

– Når noen opplever at de må bløffe, eller finne på en legitim unnskyldning for å ikke drikke, da har alkoholen fått en for stor plass.

Pettersen tror at mange ikke vet at de er med på å skape drikkepress i studietiden. Hun håper at både faddere og studenter tenker over hvordan de møter medstudenter som velger å ikke drikke alkohol under årets studiestart.

– Spørsmål om hvorfor noen ikke drikker, granskende blikk og måten vi ofte gir alkoholen hovedrollen i rolle i sosiale settinger, kan være med på å skape drikkepress selv om vi ikke mener det. Spør personen om hva du kan gjøre for at han eller hun skal føle seg komfortabel, sier hun

Les også:  Lys våken: Elleveåringer overnatter i kirken

Alkovettlederen mener at studenter som aksepterer andres valg uten å stille spørsmål, er viktig for å skape et godt studentmiljø:

– Kanskje det er flere som ikke ønsker å drikke alkohol, men som gjør det likevel i frykt for å bli stilt til veggs med ubehagelige spørsmål. Hvis det er rom for å takke nei, blir det et bedre studentmiljø for alle, konstaterer hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.