Livsfarlig for hunder: Algeforgiftning

sommer

Er hunden din urolig, ustø eller kaster den opp etter å ha badet? Da kan den ha fått i seg giftstoffer fra alger, noe som kan være svært farlig.  Agria Dyreforsikring ønsker å spre kunnskap om dette, slik at hunder ikke blir forgiftet.

Det er ikke vanlig at hunder forgiftes av alger, men det skjer likevel med jevne mellomrom.

Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Algene kan være blågrønne i fargen, men det finnes også grønne, gulgrønne og rødbrune arter.

I perioden juni til oktober, når vannet er på sitt varmeste, kan disse algene blomstre opp. Blågrønnalgene produserer giftstoffer som kan bli sluppet ut i innsjøer, elver og av og til også i havet. Hvis hunden din kommer i kontakt med disse, kan den i verste fall bli forgiftet.

– Noen arter av blågrønnalgen produserer levergift. Disse kan føre til leverskade eller leversvikt. Andre arter produserer nervegift som kan blokkere nerveimpulser. Det finnes også alger som produserer begge typer gift, forteller veterinær Sara Solheim.

For å vite sikkert om et vann inneholder giftige alger, må det bli tatt vannprøver. Følg nøye med på varsler om vannkvalitet for de stedene du og hunden din bader eller vasser. Se også etter advarselskilt før du slipper hunden uti.

Ikke la hunden bade i vann som er uklart, har unormal farge eller lukt. Er du i tvil, er det best å unngå vannet. Det er også viktig å holde dere unna eventuell algemasse som har blitt skyllet opp på land.

Dersom hunden din har fått i seg de giftige algene, kommer symptomene på forgiftning raskt. Fra 10 minutter til få timer etter badet dersom hunden har blitt eksponert. Symptomene varierer i styrke, avhengig av hundens størrelse og alder, samt hvilken type og hvor mye algegift den har fått i seg.

Hunden kan få ett eller flere av disse symptomene:

  • Sikling
  • Oppkast / blodig oppkast
  • Diaré, noen ganger med blod
  • Bleke slimhinner
  • Slapp
  • Skjelver
  • Ustø/ sjangler
  • Vanskeligheter med å reise seg
  • Kramper
  • Pusteproblemer
  • Lammelser

Dersom du mistenker algeforgiftning, skyll hunden ren så raskt som mulig og pass på at hunden ikke slikker på pelsen. Beskytt deg selv med hansker. Dra til veterinær så fort som mulig. Jo raskere du kommer deg til en veterinær, desto større er sannsynligheten for at hundens liv kan reddes.

– Det er lurt å ringe og varsle veterinæren når du er på vei slik at veterinæren er klar til å ta imot hunden. Hvert minutt er viktig, påpeker Solheim.

Veterinæren vil gjøre tiltak for å hindre at giften tas opp i kroppen til hunden. Dersom hunden har drukket vann med alger for kort tid siden (mindre enn 1 time), men ikke har begynt å vise symptomer kan veterinæren gi hunden brekkmiddel slik at hunden kaster opp vannet og på den måten prøve å hindre at algegiften tas opp i kroppen. Noen ganger kan man gi medisinsk kull for å forsøke å binde giftstoffene slik at minst mulig går inn i sirkulasjonen.

Ved hudeksponering vil vask med mild såpe være viktig for å vaske bort mest mulig av giften.

Veterinæren vil også sette i gang væskebehandling og symptomatisk behandling for å motvirke/lindre de symptomene hunden viser. Monitorering av leververdier er viktig ettersom blågrønnalgene kan være levertoksiske.

– Prognosen for dyr som viser tydelige symptomer er dessverre dårlig. Det er derfor viktig å ta med hunden til veterinær før den har blitt syk, avslutter Solheim

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.