Oslo Bysykkel hadde i anledning kvinnedagen 14% rabatt for kvinner på sesongabonnement. Mange kvinner i Oslo benyttet sikkert spesialbehandlingen til å spare penger basert på kjønn. Men ikke alle menn var like begeistret for diskrimineringen.
Den tidligere FrP-politikeren Endre Bodhal klaget like godt saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, men ble nok overrasket over svaret han fikk dagen etterpå.
– Ulike priser, som i dette tilfellet, er i utgangspunktet forskjellsbehandling etter Likestillings- og diskrimineringsloven, stod det i svaret fra ombudet.
Og med det skulle man kanskje tro at saken var avgjort. Men den gang ei.
– Vi vurderer det slik at denne saken i liten grad reiser samfunnsmessige spørsmål som har betydning for likestilling eller menns rettsstilling for øvrig, skriver ombudet i svaret.
Samfunnsdebattanten Endre Bodhal mener dette svaret fra Likestillings- og diskrimineringsombudet bringer fram mange interessante problemstillinger.
– Da har jeg fått svar fra Likestillingsombudet på varselet mitt etter kun en dag. Her sier de altså svart på hvitt at det er helt greit å bedrive forskjellsbehandling mellom kjønn, også ved prissetting av tjenester, så lenge man gjør det i liten grad. Dvs. kun for en dag. Dette bringer frem mange interessante problemstillinger, også relatert til diskrimineringsforhold utenom kjønn som ombudet også er ansvarlig for. Eksempelvis krysser jeg fingrene for at Ruter kliner til med med halv pris på månedskort for oss kristne på julaften, sier Endre Bodhal.
Diskriminering og forskjellsbehandling virker med andre ord å være godkjent om det er i liten grad, eller om det er menn som det blir diskriminert mot. Og i tillegg har Likestillings- og diskrimineringsombudet uttalt at de ikke vil bruke mer tid på saken heller.
– Vi må ta hensyn effektivt ressursbruk i behandlingen av henvendelser, og kommer i bakgrunn av dette ikke til å vurdere denne saken videre, står det i svaret fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.