LESERINNLEGG: Demonstrasjoner i Catalonia mot spanske lover

Foto: Albert Salamé, Vilaweb

Den 6. desember, dagen for den spanske grunnloven, ble det holdt en massiv demonstrasjon i Barcelona for å avvise den fremtidige reformen av straffeloven.

Av: Jordi Oriola Folch.

Den spanske staten har en utilbørlig forbrytelse i Europa, forbrytelsen oppvigleri som politikerne som organiserte Catalonias uavhengighetsavstemning i 2017 ble dømt for.

Denne forbrytelsen, opprettet i 1822, fordømmer med svært høye straffer de massive demonstrasjonene som hindrer overholdelse av lover selv om det ikke brukes vold. I Europa vil det bli ansett som en udemokratisk lov fordi den kan hindre retten til å demonstrere. Av denne grunn avviste domstolene i Belgia, Tyskland og Italia, som ikke observerte vold i hendelsene som ble undersøkt, overleveringen av den katalanske presidenten Carles Puigdemont til Spania for oppvigleri.

På grunn av alt dette og på forespørsel fra Europarådet ble Spania tvunget til å eliminere denne forbrytelsen, men den ønsker å erstatte den med en ny forbrytelse med «forverrede forstyrrelser» som, i henhold til hva medlemmer av den spanske regjeringen har bekreftet, søker å fortsette å kriminalisere store ikke-voldelige demonstrasjoner fra den katalanske uavhengighetsbevegelsen.

Tilsynelatende ville maksimumsstraffene for denne nye forbrytelsen være lavere enn for den forrige, men til syvende og sist kan de samme straffene nås for arrangørene av folkeavstemningen i 2017 (fra 9 til 13 års fengsel). I tillegg, i denne nye tolkningen, vil en massiv demonstrasjon være en forbrytelse hvis den anses å «hindre den offentlige gjennomgangsveien», at den «skremmer» (et svært tvetydig begrep), at den «opptar en bygning eller et anlegg» uten vold, eller hvis det kalles «en passende folkemengde for å alvorlig påvirke den offentlige orden» (veldig tvetydig). For å gjøre vondt verre økes minimumsstraffen for denne forbrytelsen (som kan innebære å delta i en ikke-voldelig demonstrasjon) til 3 års fengsel!

Den spanske regjeringen har også rettferdiggjort denne nye forbrytelsen fordi den vil tillate president Puigdemont å bli utlevert fra Belgia, som om de hadde skrevet denne ad hoc-loven for å fengsle «fiende nummer én» for spansk nasjonalisme.

Uavhengighetsbevegelsen avviser denne endringen fra en forbrytelse til en annen, fordi en forbrytelse som hadde sine dager talte blir opphevet, men den ønsker å erstatte den med en annen forbrytelse som er designet for å forhindre det katalanske uavhengighetsprosjektet, uavhengig av brudd på grunnleggende rettigheter. Og alt dette for det enkle faktum at det ultranasjonalistiske Spania, som dukket opp fra Franco-diktaturet, ikke aksepterer det denne legitime politiske bevegelsen foreslår og mener at alt går for å opprettholde Spanias enhet. Men det er ikke slik, demokrati og folkenes selvbestemmelsesrett er overordnede verdier som må respekteres.

Foto: Albert Salamé, Vilaweb

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.