Isák slipper låta «Oainnan Du»

playground

Ella Marie og Agnete har begge opplevd enorm populæritet og dens bakside. Som unge rollemodeller måtte de begge bære enorme forventinger og ble samtidig omtalt som uvenner. Hvem var mest samisk, og stemte ryktene om fiendebildet mellom to av norges mest populære artister?

Nå har de funnet hverandre som venner og i musikken, og er sammen med bandet Isák klare for å slippe vinterens store radiolåt «Oainnan Du».

– Jeg hadde hørt rykter om at Ella Marie ikke likte meg, og ikke synes jeg var samisk nok. Det såret meg, og gjorde at jeg ikke ville ha noe med henne å gjøre, forklarer Agnete Saba.

Da hun etterhvert konfronterte Ella Marie med disse ryktene, viste det seg jo å ikke stemme i det hele tatt. Ella Marie hadde riktignok hørt rykter om at Agnete ikke lenger ønsket å være assosiert med det samiske, og følte seg skuffet over sitt forbilde, men hadde aldri selv dømt henne. Da Agnete senere stod frem med sin historie, om hvordan hun hadde følt seg utstøtt av det samiske samfunnet, og hvordan psykisk sykdom hadde gjort det vanskelig å stå frem – falt alle brikkene på plass for Ella Marie. Hun var sjeleglad for at Agnete tok kontakt med henne, for å rense luften.

– Det var en stor gave for meg å få bli kjent med mitt forbilde, hun som har formet meg og min musikk så mye, sier Ella Marie.

I etterkant har Agnete og Ella Marie snakket om hvor synd det er at slik ryktespredning skal stå i veien for vennskap og samhold i samfunnet. De mener at ryktebørsen står veldig sterkt i de samiske miljøene. I følge dem er det spesielt ofte at kvinner blir satt opp mot hverandre, og at det liksom ikke er plass til mer enn én samisk popstjerne av gangen.

– Jeg tror mange likte idéen av at vi skulle være fiender. Jeg er glad for at vi nå kan skuffe dem med å si at vi ikke er det, fortsetter Ella Marie.

Ut av denne misforståelsen kom det en idé om et låtsamarbeid. Tidligere i år, på den samiske låtskrivercampen Dolvot, satt Agnete, Ella Marie og produsent i ISÁK, James Daniel Njie Eriksen, seg ned og skrev låten “Oainnán Du” – et motsvar til alle ryktene, og et eksempel på sterkt kvinnelig samhold.

Isák er et landets mest populære og kritikerroste liveband som har en stadig økende fanskare verden over. Siste året har bandet reist verden rundt med musikken. Nå slipper de første singel fra sin kommende EP sammen med Agnete. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.