Halloween: I mørket er alle unger grå

natt sentrum

Torsdag går mange små på godterijakt i mørke kostymer uten refleks. – Fest reflekser i kostymet til barna og vær ekstra oppmerksom hvis du skal kjøre bil i boligstrøk.

– Da blir ikke halloween en skumlere dag enn den trenger å være, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

En bilfører i 50 kilometer i timen har to sekunder på å oppdage barnet ditt langs veien uten refleks. Med refleks vil barnet være synlig for føreren 10 sekunder i forveien. De sekundene kan være forskjellen på liv og død.

– Alle som kjører bil bør være ekstra oppmerksomme på mørke fotgjengere. Mange barn og unge løper rundt i gatene og det er få halloween-kostymer med refleks. Skal du ut og kjøre i tettbygde strøk er det lurt å senke farten mer enn vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Slik blir halloween trygg 
Frendes fagsjef har en sjekkliste for hvordan halloween blir en trygg og fin opplevelse:

  • Husk refleks både til deg selv og barna
  • Sy gjerne reflekser inn i kostymet til barna
  • Ta med lommelykt – den kan skape både trygghet og skrekkeffekt
  • Ikke la små barn gå alene – de er ikke vant med trafikken slik voksne er
  • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen, senk farten og hold fokus på veien
  • Ikke kjør bil med upraktisk kostyme, masker eller liknende

Farlig dårlig på refleksbruk 
– Våre undersøkelser viser at bare 40 prosent av oss alltid bruker refleks i mørket. Det er farlig dårlig, sier Frendes fagsjef.

En fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk har det samme resultatet.

– Våre tellinger og undersøkelser viser også at kun 4 av 10 nordmenn bruker refleks når de er ute og går i mørket. Det er ikke tvil om at refleks virker, og selv om bruken øker er vi fortsatt for dårlige, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Refleks reduserer sjansen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. Bare fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

Kostymer er en brannrisiko
Halloween blir større i Norge år for år, etter inntoget tidlig på 2000-tallet. Butikkene tjener gode penger på kostymer og dekorasjoner, og mange gjør seg flid med å pynte i forkant.

– Men husk at levende lys kan være svært brannfarlig sammen med flagrende kostymer. Sikre LED-lys er trygt og kan gi like fin stemning, sier Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring. 

Mange kostymer er kombinasjoner av akryl, polyester og polyamid. Akryl er det mest brennbare av de syntetiske fibrene. De kan være vanskelig å få satt fyr på, men når de først brenner, brenner de kraftig. Fibrene smelter og drypper og kan derfor gi dype brannskader.

– Husk at ansiktsmasker ofte er av lett antennelig gummi som brenner kraftig. Vi vil derfor råde folk til å unngå fakkellys der de unge halloween-kledde samler seg. Vi anbefaler også at barna heller utstyres med lykter, da blir de også mer synlige i mørket, sier Øystein Øren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.