Veien fra lovende forskningsresultat til markedet kan være lang og risikofylt. Med disse pengene kan forskerne videreutvikle produktene sine, slik at de kan bli kommersielle suksesser.
– Vi er opptatt av at forskning skal komme samfunnet til gode. I år har vi derfor økt pengepotten, slik at bedriftsgründerne skal ha enda større mulighet til å oppnå de resultatene de ønsker, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Forskning er av regjeringens viktigste satsinger. I Statsbudsjettet for 2020 foreslås det totalt om lag 9 milliarder kroner i støtte til næringsrettet forskning og innovasjon over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett og gjennom Skattefunn. Det er over 4 milliarder kroner mer enn da regjeringen tok over i 2013.
Forskningsrådet mottok totalt 66 søknader fra forskningsorganisasjoner, teknologioverføringskontorer og oppstartsselskaper.
Blant bedriftene som får støtte i år er NTNU Technology Transfer AS. Her utvikles et nytt system, ViSiBeam, som skal overvåke fosteret under fødselen og bidra til å forhindre hjerneskade og andre fødselskomplikasjoner.
Et annet prosjekt som blir tilgodesett i år er Ard Innovation AS på Ås. De skal verifisere en ny, miljøvennlig metode for behandling av trevirke utendørs og i vann. Metoden skal erstatte impregneringer med metaller, eller tjære/kreosotbehandling og være mer miljøvennlig.