Fjerde våteste mai på over hundre år

dårlig vær

Mai var kjøligere enn april mange steder i landet. Månedstemperaturen for hele landet lå 0,3 grader under normalen. Det var også den fjerde våteste maimåned siden 1900.

– Mai var kaldere enn april flere steder i landet. I Bergen skjedde dette sist i 1894, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. 

Flere stasjoner på Østlandet fikk 300-400 prosent av den normale nedbøren. Flere stasjoner, de fleste på Vestlandet, fikk 70-80 prosent av normalen.

Les også:  De aller fleste har nå skiftet til vinterdekk, men har du husket dette?

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,3 grader under normalen. Relativt kaldest var det på Vestlandet, Trøndelag, nordlige områder østafjells og i fjellet i Sør-Norge med avvik fra 1 til nærmere 2 grader under normalen. Relativt varmest var det i Finnmark og på kysten av Sørlandet med avvik fra en halv til en drøy grad over normalen.

På en rekke værstasjoner på Vestlandet ble mai kjøligere enn april. I Bergen og på Ona skjedde dette sist i 1894. I Ålesund skjedde det forrige gang i 1926.

Les også:  LESERINNLEGG: Hvor finner vi antisemittene?

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen, og måneden er blant de ti våteste maimånedene i en serie som går tilbake til 1900. 1949 er våtest med 180 prosent, mens 1936 er tørrest med 35 prosent. Flere stasjoner på Østlandet fikk 300-400 prosent av den normale nedbøren.

Flere stasjoner, de fleste på Vestlandet, fikk 70-80 prosent av normalen.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.