Én av tre unge gir andre tilgang til passordet sitt på sosiale medier

facebook

Én av tre 16-17-åringer gir andre tilgang til sine passord på sosiale medier, viser en undersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og Medietilsynet. Dette er dobbelt så mange som i gruppen over 18 år.

– Tallene viser at det er behov for å snakke mer med barn og unge om sikkerhet på sosiale medier, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

– Når vi deler passord blir vi mer utsatt for hacking. I tillegg gir vi andre tilgang til bilder og innhold som er privat. Vi mener derfor det er viktig å diskutere hvorfor så mange unge deler passord, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSIS.

I undersøkelsen oppgir også 11 prosent av 16-17-åringene at noen har delt bilder av dem på sosiale medier mot deres vilje. I resten av befolkningen oppgir 7 prosent å ha opplevd det samme.

Les også:  Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest

Funn fra Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2018 viser at bare halvparten av barn og unge sier fra til noen dersom de opplever noe ubehagelig på nett.

– Det er derfor godt mulig at flere har opplevd at andre har delt bilder av dem uten at de forteller om det, sier Velsand.

Medietilsynet er opptatt av at foreldre viser interesse for barnas digitale liv på en måte som skaper tillit.

– Barn gjør feil, også på nett. Det er viktig at de opplever at de kan komme til oss voksne med det som har skjedd, uten at de får kjeft eller blir tatt fra mobilen, sier Velsand.

Les også:  Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest

En av årsakene til at unge deler passord er for å oppretteholde såkalte streaks på Snapchat for hverandre for eksempel når en er på ferie.

– Det er urovekkende at så mange deler passord når alle råd handler om at man ikke skal gjøre det. Vi bør undersøke ytterligere hvorfor det er slik. Det kan være at teknologien er laget slik at det blir enklere å bryte rådene enn å følge dem. Det er klart det er fristende å dele passordet med en kompis for å opprettholde streaken på Snap når du har brukt flere år på å bygge den, sier Hans Marius Tessem.

Les også:  Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest

• Lær barnet å bruke ulike og unike passord på hver tjeneste
• Gjør barnet bevisst på hva som bør deles og ikke på nett
• Spør alltid først før du selv deler bilder av barnet ditt med andre
• Ta i bruk og lær barnet om totrinnsbekreftelse der det er mulig, det vil si å logge inn med et passord i tillegg til å få en kode på mobilen

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.