Én av fire foreldre har vært brisen foran barna

alkohol sommer

– Barn merker raskt at voksne har drukket, og blir utrygge lenge før det er snakk om fyll og bråk, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til.

Sommeren er den tiden på året nordmenn drikker mest alkohol, også foran barn. 26 prosent har vært påvirket av alkohol med egne barn til stede. Det kommer frem i en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til.

– Mange undervurderer hvor raskt barn blir utrygge, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Hun advarer foreldre mot å tenke at lykkepromille også gjør barna glade og fornøyde.

– Barn får ikke lykkepromille. De blir bare mer utrygge og usikre når foreldrene forandrer seg. Det er lett å glemme, når man selv tenker at stemningen bare er litt ekstra god, sier Kaski.

Alkoholforbruket i Norge går markant opp i sommermånedene. Da må man også være mer oppmerksom på forbruket sitt, særlig når det er barn tilstede, mener Kaski. Hun ber foreldre som planlegger sydentur eller andre lange reiser være ekstra bevisste.

 – Barn blir mer sårbare for endringer hos voksne når de er borte fra det som er trygt og kjent. På utenlandsferie er barna helt avhengige av foreldrene sine. De har ingen de kan søke hjelp hos, ingen bestemor å ringe på hos og ikke noe barnerom de kan trekke seg tilbake til, hvis det blir for mye alkohol, sier Kaski.

Ifølge beregninger fra Folkehelseinstituttet vokser om lag 90 000 barn opp med en mamma eller pappa som har alkoholproblemer. I tillegg er det mange barn som opplever én eller flere ubehagelige episoder knyttet til foreldrenes alkoholbruk, uten at det defineres som et alkoholproblem. 

 – Mørketallene er store, og vi vet mange barn går rundt med en vond klump i magen nå om sommeren. Derfor ber vi alle foreldre tenke seg om, og stoppe å drikke i god tid før de føler seg brisne, sier Kaski. 

Av-og-tils råd om barn og alkohol:

  • Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn.
  • Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror.
  • Ha flest dager uten alkohol, selv om du har fri. 
  • Bli enig med andre voksne dere er sammen med om hva som er greit og ikke når det er barn til stede.
  • Unngå å drikke på en måte som går ut over morgendagens planer med barna. 
  • Vær spesielt bevisst om dere skal reise bort – barn kan ha et ekstra behov for trygge voksne i et fremmed miljø. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.