Elsparkesykkel: 4 av 10 vet ikke at de må ha forsikring

Foto: Vogler

Fire av ti vet ikke at det nå er påbudt med ansvarsforsikring for privateid elsparkesykkel, viser en fersk undersøkelse for Tryg Forsikring. – Uten forsikring kan du bli gjeldsslave for resten av livet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

Fra nyttår innførte myndighetene forsikringsplikt for små elektriske kjøretøy som elsparkesykkel og hoverboard. Det finnes flere hundre tusen elsparkesykler i Norge, men hittil har Tryg kun solgt noen få tusen forsikringer.

– Vi frykter at når våren endelig kommer og alle skal ut og bruke elsparkesyklene sine, vil svært mange være uforsikret og risikere milliongjeld hvis de forårsaker en personskade, eller at det oppstår en brann i forbindelse med lading av den. Nå haster det med å tegne forsikring, vi snakker tross alt om mange hundre tusen elsparkesykler, sier han.

I spørreundersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Tryg, kommer det også frem at det er blant de unge mellom 18 og 29 år at uvitenheten er størst, der over halvparten svarer at de ikke kjenner til forsikringsplikten.

– Det bekymrer oss at så mange unge ikke vet at de må ha forsikring. Dette er jo de som bruker elsparkesykkel oftest, og står mest i fare for å bli involvert i en skade som de kanskje må dekke selv økonomisk. Er du uheldig og skraper opp lakken på en bil kan jo det alene koste deg flere titalls tusen kroner, mens forsikringen koster under en hundrelapp i måneden, sier Brandeggen.

Fra og med 1. januar 2023 er alle som eier og bruker en elsparkesykkel lovpålagt å forsikre den. Ved inngangen til mars måned mangler mer enn 90 prosent av elsparkesykkel-eierne den lovpålagte forsikringen, ifølge Trafikkforsikringsforeningen.

For at en elsparkesykkel skal kunne forsikres hos Tryg må den være sperret for hastighet over 20 km/t, veie max 70 kg inkludert batteri. Ikke være bredere enn 85 cm og ikke lengre enn 1,2 meter, samt ha varig merket serienummer.

Foto: Vogler

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.