Complete Mountain Almanac slipper nytt album

indianer

Complete Mountain Almanacs selvtitulerte album er nå ute på Bella Union, og er det musikalske samarbeidet mellom Rebekka Karijord og den amerikanskfødte, Italia-baserte poeten, danseren og multimedia-artisten Jessica Dessner, som har fått følge av sine brødre Aaron og Bryce Dessner fra The National.

Første singel “May” har fått laget en nydelig video til seg, regissert av Olof Grind. Lagvise gitarer passer perfekt til låtens folk-aktige kammerpopinstrumentering, som på vakkert vise uttrykker temaer om håp og gjenfødelse. Rebekkas stemme vever Jessicas ord rundt musikken med omhu. “The greatest mysteries are not material,” synger hun der låtens hovedfokus blir klart: enten det store bildet eller den dypeste intimiteten, vår menneskelige erfaring – og måten vi helbreder og gir nærling til dette verdifulle livet – hjelper oss å finne fornuft i hva som tilbys her.

Noen ganger kommer to artister sammen og utstråler rent musikalsk samarbeide. Dette er det perfekte eksempelet. Rebekka Karijord og Jessica Dessner møttes tilfeldig i Brooklyn sent på 2000-tallet, og likte hverandre umiddelbart. Vennskapet og deres felles kunstnerskap har nå blitt til ett av dere begges viktigste prosjekter i karrieren, 15 år etter.

Møtet resulterte i skapelsen av Complete Mountain Almanac, et artistisk og musikalsk prosjekt som kombinerer Rebekkas ekspertise i låtskriving og Jessicas poetiske og lyriske tapperhet.  Complete Mountain Almanac begynte først å spire i Rebekkas hjerne: å komponere et album om klimaendringer i 12 suiter, som representerer 12 måneder av året og naturens innebygde helbredelsessyklus. Da hun innledet den innledende skriveprosessen spurte hun Jessica om å skape de visuelle komponentene til prosjektet. Kort tid etter ble Jessica diagnostisert med brystkreft, og hennes egen kreativitet ga brennstoff til hennes indre helbredelsesprosess. I tillegg til å jobbe med prosjektets visuelle uttrykk, skrev hun en bok om poesi, som hun kalte Complete Mountain Almanac. Med én gang disse ordene var i Rebekkas hender fant de sitt hjem som tekstene til sangene, såvel som å døpe samarbeidet deres, og debutalbum, med sitt navn. Erfaringen med personlig sykdom og helbredelse, sammen med opplevelsen av å adressere klimaendringer og naturens potens, fant et eksistensielt forent grunnlag for de to kvinnenes samarbeide. Complete Mountain Almanac blir stående som deres vitnemål om deres rå avdukning – en ode til foryngelse, glede og håp.

Med på albumet som både utøvere og co-produsenter er Jessicas tvillingbrødre Aaron og Bryce Dessner fra The National. De fire artistene møttes i Paris St.Germain-studioet for å jobbe med å omforme Rebekkas demoer til et fullblods album. For å være i stand til å ta vare på viktigheten og sjelen til materialet ble alle spor spilt inn live, med kun Rebekkas stemme intrikat vevet inn i Aaron og Bryces gitarekspertise. Som co-produsent Rebekka siden la til minimalistiske lag med blåsere og synthesisere, mens Bryce skrev strykearrangementer til seks låter som ble fremført av Malmö Symfoniorkester.

Der albumet går syklisk til verks gjennom årstidene, blir den sømløse samhandlingen mellom å bli klar over hvilken tilstand planeten er i, i lys av klimakrisen, og helbredelsen av ens kropp, klinkende klar. Lydmessig spenner albumet gjennom folk, klassisk, kammermusikk og alt imellom. Som skaper en kokonglignende atmosfære som trekker lytteren mot et enestående univers. Det er et giftemål mellom de indre og ytre verdenene, sykdom og helbredelse, sorg og glede.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.