Antibiotika til kjæledyr – Riktig bruk, bare når det trengs

jul

Bruk av antibiotika fører til utvikling av motstandsdyktige bakterier. Dette gjelder også for kjæledyr som hunder og katter.

– All bruk av antibiotika kan føre til motstandsdyktige bakterier. Antibiotika dreper sensitive bakterier, også de snille som kroppen trenger, og da får de resistente bakteriene gode muligheter til å formere seg og spres. Det er derfor viktig å bruke antibiotika riktig og kun når det trengs, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.

Å ha et bevisst forhold til bruk av antibiotika, også når det gjelder kjæledyr, er viktig. Veterinæren din vil vurdere når det er riktig å bruke antibiotika. 

Antibiotika-uka setter fokus på riktig bruk 
18. – 24. november er den internasjonale antibiotika-uken. Målet i Norge er i år å øke bevisstheten om hvordan bruk av antibiotika fører til at bakterier utvikler resistens.

Antibiotika skal kun skal benyttes når det er behov for det, og sykdomsforbygging er et viktig tiltak for å få ned antibiotikaforbruket. 

I 2018 var forbruket av veterinære antibakterielle midler til kjæledyr 347 kg. Dette er en nedgang på 34 % sammenlignet med 2013. Selv om Norge er blant de landene i EU/EØS-området med lavest antibiotikaforbruk til dyr, er det viktig og nødvendig å fortsette denne innsatsen for å lykkes med riktig bruk av antibiotika.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.