Stor rift om fuglejakta

Foto: Regine Emilie Mathisen

I dag går titusenvis av jegere ut på jakt etter skogsfugl og rype. Strenge reguleringer, lave priser og titusener av ivrige jegere har resultert i at store deler av Statskogs fuglejakttilbud i september er revet bort.

– Hvis du leter veldig godt, kan du fortsatt finne noen få muligheter i Sør- og Midt-Norge. Hovedregelen er at du må vente noen uker før det er ledige kort, sier fagsjef for jakt- og fiske i Statskog. 

I Nordland og Troms er situasjonen den samme i jaktområder med begrensning på antall jegere. Samtidig selges jaktkort fritt i de fleste områdene i disse to fylkene.

– I nord handler det altså om at noen må velge et annet terreng enn de vanligvis jakter på, sier fagsjefen.

Statskog har stengt en del områder både i Sør-Norge og Nord-Norge for fuglejakt og har innført streng regulering på grunn av svak utvikling av rype- og skogsfuglbestanden. Bærekraftig forvaltning veier hele tiden tyngst.

– Nesten 50 000 personer var på rypejakt i forrige sesong, så dette er en svært attraktiv jakt blant norske jegere. Streng regulering av jakttrykket og lave priser gjør det vanskeligere å finne ledig jakt nå helt i starten, sier Breisjøberget.

I mange av Statskogs jaktområder er etterspørselen langt høyere enn tilbudet. Da gjennomfører Statskog loddtrekning i stedet for å regulere opp prisen. Men til syvende og sist er det utviklingen i bestandene som avgjør.

– Vi håper at reguleringene våre gjør at vi unngår å ramme lave bestander med jaktuttaket. Vi håper fuglebestanden utvikler seg positivt og at enda flere kan slippes til på jakt hos oss neste år. Her er det imidlertid mange faktorer som spiller inn, og vi følger utviklingen tett, sier Breisjøberget.

Mange jegere bruker hunder i forbindelse med fuglejakta. Statskog oppfordrer til å følge anbefalinger fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Antallet felte ryper gikk sterkt ned i perioden etter årtusenskiftet. I det siste tiåret har antallet variert mye, uten å vise en ensartet utvikling. I jaktsesongen 2018-2019 ble det rapportert 181 750 felte ryper for landet totalt. Trøndelag troner klart på toppen med over 45 000 felte ryper.

Foto: Regine Emilie Mathisen

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.