Sterk vekst i byggevaremarkedet i 2021

virke

Totalt omsatte norsk byggevarehandel for 58,7 milliarder i 2021, viser nye tall fra Virke. Det var en økning på 11,3 prosent fra året før.

– Den sterke oppgangen i byggevaresalget ble i hovedsak drevet av proffmarkedet, og utviklingen skyldes særlig en unormal økning i prisene på trelast og andre byggevarer sammenlignet med året før, sier Aslaug Koksvik, bransjedirektør for byggevarehandel i Virke.

Medlemmene av Virkes markedsinformasjonsgruppe, som står for 95 prosent av den totale byggevarehandelen, omsatte for 55,6 milliarder kroner i 2021. Det er en økning på 11,4 prosent sammenlignet med 2020.

Les også:  Tre av fire kan rammes av elsykkelbrann innendørs

Under koronaåret 2020 var det en kraftig vekst i salget til privatkunder, fordi folk var mer hjemme og brukte penger på hjemmet som ellers ville blitt brukt på reising og annet tjenestekonsum.

I 2021 stabiliserte privatmarkedet seg på et høyt nivå. Også her bidro høyere priser til å holde omsetningen oppe gjennom året. Samtidig var det noen geografiske forskjeller på grunn av smittevernstiltakene.

Les også:  2 av 10 tror boligprisene vil være lavere om ett år

– I Oslo og Viken måtte mange varehus holde stengt i flere perioder i første halvdel av året på grunn av lokale smitteverntiltak. Dette gjorde at aktørene i regionen ble hardere rammet enn ellers i landet, sier Koksvik.

De to pandemiårene har gitt uvanlige og kraftige utslag på byggevaremarkedet, men nå er det grunn til å tro at vekstratene vil falle.

– Når proff- og privatmarkedet har ligget på rekordhøye nivåer og flere av driverne som har stimulert oppgangen de siste årene reverseres, må vi forvente negative vekstrater fremover, sier Koksvik.

Les også:  1 av 10 skolebarn bruker elsparkesykkel - Mange er uforsikret

De siste årene har det vært flere eierskifter og oppkjøp i markedet, kombinert med høy organisk vekst. Det har gitt sterkere aktører.

– Virkes byggevarestatistikk viser at vi har noen landsdekkende kjeder med betydelige markedsandeler, men at det også er rom for mindre aktører med en mer regional profil å vokse i det norske byggevaremarkedet, avslutter Aslaug Koksvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.